Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2016. December 14. 00:00, szerda | Helyi

Időérzékeny biológiai minta szállítás

Időérzékeny biológiai minta szállítás

Magyarországon évente körülbelül háromszáz esetben végeznek őssejt transzplantációt, túlnyomóan csontvelő eredetű őssejtet alkalmazva. Az őssejt beültetések csaknem harmadát végzik köldökzsinórvér eredetű őssejtek felhasználásával az USA-ban, addig Magyarországon a felhasználás aránya ma még az öt százalékot sem éri el. Ennek legfőbb oka, hogy közösségi bank hiányában jelenleg a születendő gyerekek kb. 10 %-ának vetetik le és tároltatják el az őssejtjeit, de ez az arány pár éve még jóval kisebb volt. A klinikai gyakorlatban alkalmazott őssejtek legrégebbi forrása a csontvelő, de emellett származhatnak köldökzsinórvérből, köldökzsinór szövetből, placentából, ill. zsírszövetből is.
A köldökzsinórvérben a vérképző sejtek a meghatározó sejtformák, amelyek a vér sejtes elemeivé érnek a fejlődésük során. A VSELs (very smalls embryonic like stem cells) olyan vésztartalék sejtek összessége, amelyek képlékenységüknek köszönhetően öngeneráció forrásai a felnőtt szervezetben. A vörös csontvelő mellett a köldökzsinórvérben vannak jelen, és ezek a sejtek az alapkövei a súlyos oxigénhiánnyal született gyermekek köldökzsinórvérrel történő hatásos kezelésének.
Az őssejt szállítása estében biztonságos, speciális hőmérsékletrögzítő eszközzel ellátott szállítókészlet áll rendelkezésre, a szállítás az őssejtek számára optimális hőmérsékleten történik. A szállítás során +4 és +40 celsius fok között kell tárolni a levett mintát, majd 36 órán belül a tárolás helyszínére, laboratóriumba szállítják. A speciális termostabil transzfer boksz biztosítja az előírt hőmérsékletet. A minta szállítását igény szerint a tároló hely saját futára végzi. Az őssejt lehet a páciens sajátja (autológ transzplantáció), illetve származhat rokon vagy nem rokon donortól (allogén transzplantáció). A csontvelő alternatívájaként, a mindennapi klinikai gyakorlatban rutinszerűen alkalmazzák vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegségek (anaemia, leukémia) egyes immunhiányos betegséges, valamint anyagcserezavarok kezelésére. Az autológ transzplantációt a betegség jellege határozza meg, hogy saját sejtek visszaadására kerül sor, vagy szükség van idegen donorra (allogén transzplantáció).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t