Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Március 26. 09:01, kedd | Helyi

Ifjú tudósok találkoztak

Ifjú tudósok találkoztak

Határon túlról is érkeztek az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájára, amelyet a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Bárdos László Gimnázium szervezett.

A kétnapos konferencián mintegy százharminc ifjú tudós vett részt, akik közül szép számban Erdélyből, Felvidékről és a Vajdaságból is érkeztek.
A konferenciát Schmidt Csaba polgármester nyitotta meg, ahol elmondta: a megismerés, a tudás vágya hajtja most is a fiatalokat, akárcsak akkor, amikor ő járt ebbe az intézménybe diákként. A magyar emberekre mindig is a kreativitás, a probléma megoldás volt a jellemző – fogalmazott a városvezető, majd hozzátette: a magyar tudománynak erős bázisra van szüksége és ez jó alap. Ha valaki „tudósnak áll", egész életében tanulni fog – hallhattuk Schmidt Csabától, majd ezt követően a város nevében felajánlott egy különdíjat is.
Pleier Tamás a gimnázium igazgatója a helytállás eseményének, ünnepének nevezte ezt a tudományos diákköri konferenciát, amelynek először adott helyet a Bárdos László Gimnázium. Az intézményvezető úgy gondolja: a böjtre, az ünnepre készülve a testi szükségleteken uralkodni kell, a szellemet pedig élesíteni.
A megnyitón egy magyarbödi népdalcsokor is hallható volt az iskola diákjainak előadásában, a KUTDIÁK Szövetsége képviseletében pedig Szeifert Viktória mondta el gondolatait. Csermely Péter a TUDOK elindítója, akadémikus, biokémikus a mozgalom jelentőségéről beszélt: sok idő szükséges ahhoz, hogy komoly eredményeket érjen el valaki a kutatásban – mondta, de egyben biztatta is a diákokat, hogy ne adják fel, hiszen a sikerélmény nem marad el sosem. A köszöntők és a műsor után tizenhárom szekcióban kezdődött meg a munka.
A Bárdos Gimnázium tanulói közül Antal Dalma és Tóth Luca az ökológia és geológia szekcióban tartottak előadást, míg Antalóczy Zsanna a helytörténet szekcióban, amelyben különdíjat is kapott. A kétnapos konferencia zárásakor Korcsmáros Tamás, a Kutató Diákokért Alapítvány elnöke elmondta, igazán kiemelkedő munkákkal találkozhatott a zsűri. Az eredményhirdetést követően egy emlékfa elütetésére is sor került a gimnázium udvarán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.