Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Március 03. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Intelligens LED-lámpák Tatabányáról

Intelligens LED-lámpák Tatabányáról

Sikeres projekt zárult a Wemont Kft.-nél, amely eredményeként matematikai modellre épülő, LED fényforrásokból álló, energiatakarékos közvilágítási lámpát fejlesztettek ki.

A projektzáró rendezvényen bemutatták, a fényforrás jellegére utalva, ALEDIN névre elkeresztelt lámpatestet, melyet magyar szabadalom véd, a világszabadalom bejegyzését pedig már megkezdték.

Tóth Csaba, a cég ügyvezetője köszöntötte a rendezvényen megjelent fejlesztőket, kutatókat, érdeklődőket, és azokat, akik a projekt kezdete óta támogatták munkájukat, többek között Bencsik János országgyűlési képviselő is.

A képviselő köszöntő beszédében kiemelte: nagy dolgot vittek véghez a fejlesztők, és ezzel hozzájárultak az erőforrásválság enyhítéséhez is. Bencsik János hangsúlyozta: amellett, hogy ez a technika olcsóbb, megbízhatóbb és korszerűbb megoldás az eddigiekhez képest, az életkörülményekhez is alkalmazkodik, és balesetbiztonsági szempontból is kiemelkedő. Hiszen ennek a technológiának nem csak az a lényege, hogy kevesebb energiát fogyaszt el, hanem figyelembe tudja venni a külső természetes megvilágítottságot, amennyiben szükséges a forgalom nagyságát, és ezek összessége határozza meg, az aktuális helyen a lehető legoptimálisabb fényszükséget – hallhattuk az országgyűlési képviselőtől.
Tóth Csaba ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a LED-es lámpa intelligenciáját az adja, hogy a világítótestekből összeállított hálózat vezérlámpájának működése interneten szabályozható, a többi lámpa működését pedig a vezérlámpa képes befolyásolni. A rendezvényen többek között az is kiderült, hogy a lámpák normál üzemmódban fele annyit fogyasztanak, mint a hagyományos, sárga fényű nátriumlámpák, és azzal, hogy a forgalomtól és időszaktól függően képesek szabályozni a működésüket, a megtakarítás akár a hetven százalékot is elérheti. Az ügyvezető elmondta, a világítótest különlegessége, hogy egy matematikai számítások alapján meghatározott felületen helyezték el a LED-eket, a világító eszközök különböző irányokba néznek és kombinálták egymással a szúró és a terítő fényt adó diódákat, így érték el az egyenletes világítás képét.
A lámpák élettartama legalább 12 év, beruházási költségük az energia-megtakarításból maximum hat év alatt térül meg. A lámpa kifejlesztésére és gyártásának előkészítésére 400 millió forintot fordítottak, ebből 246 millió forint volt az Európai Unió támogatása. A fejlesztésbe bevonták a Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát, a Szegedi Tudományegyetem Regionális Egyetemi Tudásközpontját és a Dunaújvárosi Főiskolát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.