Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Május 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Jubiláló véradókat köszöntött a jubiláló szervezet

Jubiláló véradókat köszöntött a jubiláló szervezet

Negyedszáz jubiláló, köztük egy 70-szeres véradót is köszöntöttek Környén kedd este

A Művelődési Házban, a Nemzetközi Vöröskereszt Világnapja alkalmából rendezett ünnepség kezdetén a környei Vöröskeresztes Bázis Iskola első osztályos tanulói ajándékozták meg Anyák napi összeállításukkal a jelenlévőket, majd Andor Ildikó titkár szólt a nemzetközi szervezet 1863-as megalapításának előzményeiről, a solferinói csatáról, amikor több ezer sebesült maradt szakszerű ellátás nélkül, s ezt látva egy svájci üzletember a szomszéd faluban toborzott segítő önkénteseket.
A titkár a hét alapelvet is kiemelte, melyek nélkül megszűnne a mozgalom. Ezek az emberiesség, a pártatlanság, a semlegesség, a függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyetemesség. Különösen aktuális feladatként fogalmazta meg a véradások szervezését, s mondott mindazok számára köszönetet, akik önzetlenül vállalják a segítést.
A rendezvényen ezúttal 25 jubiláló donor vehetett át Kissné Ágoston Éva véradófelelőstől emléklapot, köztük Zaja István, aki a legtöbbször, már 70 alkalommal vállalta az önkéntes véradást. Hatvanszor adott vért Pálfi Ferencné, s félszázszor nyújtotta karját Beckl Gábor, Kolozsvári József, Szabó Dániel, Szommer János.
Az idei ünnepség egyben fennállásuk 100. évfordulója előtt is tisztelgett, mivel az esztergomi Levéltár nyilvántartása szerint a környei szervezet már 1913-ban működött Vöröskeresztes Egylet néven, ám alapítóiról, tagjairól semmilyen feljegyzés nem található. A dokumentumok jelentős része, majdnem négy évtizednyi megsemmisült annak idején egy tűzvészben, de szerencsére többen megőrizték a Vöröskereszthez kapcsolódó tárgyi emlékeiket, feljegyzéseiket, okleveleiket, kitüntetéseiket, melyekből múltidéző tárlatot állítottak össze a centenárium alkalmából. A Dein Andrásné, Gyarmati István, Hartmann Mátyásné, Lengyel Ferencné, Rácz Istvánné, Schmidt Andrásné felajánlásaival és segítségével létrejött kiállítás tárgyai között szerepelt például régi eredeti népegészségőr láda és feljegyzési füzet is, amelyben annak idején a „segélynyújtásokat” dokumentálták.
A rendelkezésre álló iratok szerint a szervezetnek 1951-ben 17 tagja volt, közülük sajnos ma már csak Wittmer Antalnénak mondhattak köszönetet, de idős kora miatt ő sem vett részt a rendezvényen. A 13 valamikori népegészségőrök közül is csak távolról köszönthette a titkár Petró Ernőnét és Bella Sándornét, akik szintén nem tudtak megjelenni az ünnepségen.
A dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Környén mindig is nagy hangsúlyt fektettek a vöröskeresztes feladatok ellátására. A szervezés 1950-től Dr. Tremmel József és Mosoni Emánuelné nevéhez fűződött. 1950-51-ben alap- és középfokú elsősegélynyújtó tanfolyamok indultak, az elsősegélynyújtó állomásokon azok segítettek, akik a középfokút végezték el. A községben 12 ilyen állomás működött és állt rendelkezésre a népegészségőr láda, benne kötszerekkel, s még a töréshez használatos sínekkel is. A középfokú tanfolyamot végzettek Dr. Tremmel József orvos mellett is segédkeztek a sebek kötözésében a rendeléseken, részt vállaltak a csecsemő tanácsadásból, a Sabin oltások beadásából. Az iskolában és a munkahelyeken is folyamatosan oktatták az elsősegélynyújtást, a tanfolyamok elvégzéséről igazolást kaptak a résztvevők.
A Vöröskereszt környei szervezete mára szépen gyarapodott. Az alapszervezethez az eltelt esztendőben nyolcan csatlakoztak, így a tagság létszáma jelenleg 346 fő. Évente négy alkalommal szerveznek véradást a községben, nagy sikerrel rendezik meg minden év októberében az Idősek Napi programot a falu szép korú lakosai számára, segítik a nagycsaládosokat, rászorulókat, s tavaly az általános iskola elnyerte a Vöröskeresztes Bázis Iskola címet.
JUBILÁLÓ VÉRADÓK
70x
Zaja István
60x
Pálfi Ferencné
50x
Beckl Gábor
Kolozsvári József
Szabó Dániel
Szommer János
40x
Májer Tamás
Tremmel József
30x
Ifj. Markot András
Oroszné Simon Mária
Rácz Ferenc
Szőllősi Ferenc
Tkalcsits Mihály
25x
Czirkos Attila
Szabó-Kovács Gábor
Wittmann Ferenc
20x
Bíró József
Ifj. Ferge János
Vanyáné Kalocsai Mária
10x
Bordás Karolina
Bódi István
Kaufmann László
Ifj. Orosz Zoltán Ferenc
Tkalcsits Ferencné
Végh Dezső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.