Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2012. December 20. 18:00, csütörtök | Helyi

Karácsonyi édességek

Karácsonyi édességek

Sokan túl vannak ugyan az első nagybevásárláson, de azért érdemes átgondolni mire is van szükségünk még karácsonyig.

A legtöbb boltban széles kínálattal találjuk szembe magunkat szaloncukor, édesség tekintetében. Kisebb, nagyobb, olcsóbb és drágább variációk közül választhatunk. Vajon melyik a finomabb, melyik nem okoz csalódást? Mindenképp érdemes elolvasnunk a címkét, így már könnyebben tudunk dönteni. Ha a termék megnevezése ét- vagy tejbevonó, akkor az biztosan nem csokoládé. Egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha a kakaótartalma minimum 35%. Ezzel szemben a bevonómasszák esetén elegendő az 5%-os kakaótartalom.

Azzal, hogy más az összetételük az egyes termékeknek, természetesen más lesz az ízük, állaguk és élvezeti értékük is. Ha egy termékben magasabb a kakaó-, illetve kakaóvaj-tartalom, akkor magasabb a zsírban oldódó „A” és ”D” vitamin tartalma, valamint több ásványi anyagot is tartalmaz.
Energiatartalma közel ugyanannyi a bevonómasszának és a csokoládénak: 100g-onként kb. 550kcal.

Sok gyártó a közkedvelt csokoládéjából már figurát és szaloncukrot is készít. így a termék minősége és az íze is ismerős lesz.
Kétségtelen, hogy fontos szempont a termék ára, de ha vásárolunk, inkább válasszunk kisebb kiszerelést, de az jó minőségű legyen.
Érdemes megnézni a kilogrammra kivetített árat is, hiszen ehhez tudunk viszonyítani a különböző súlyú édességeknél.

Ha ajándékba vásárolunk, akkor inkább a valódi csokoládékat válasszuk. Ha pedig minket vagy a gyermekeinket lepik meg édességgel, akkor se engedjük kárba veszni a kevésbé ízleteseket, hanem használjuk fel süteményekhez.

Hasonló a helyzet a szaloncukrokkal. Itt is nézzük meg az összetételt. ha keményített/hidrogénezett/transz-zsírsavat tartalmaz a termék, akkor arra figyeljünk, hogy a termék zsírtartalmán belül ne haladja meg 2g/100g-ot.

A minőség mellett fontos az édesség elfogyasztott mennyisége is. Ne csak magunkra, hanem a gyerekekre is figyeljünk, és ne engedjük, hogy a csoki evés legyen a központi esemény Karácsonykor. Napi 3-5dkg csokoládé még a téli szünetben is bőven elegendő egy napra a gyermeknek.
A diabetikus termékeket cukorbetegek részére gyártják, kalóriában közel azonosak a normál változatokéval, azaz nem kalóriaszegény készítmények.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.