Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Április 28. 08:00, szombat | Helyi

Kinek ajánlható fel az 1+1 %, mire figyeljünk?

Kinek ajánlható fel az 1+1 %, mire figyeljünk?

Az adófizetőknek minden évben lehetőségük van arra, hogy az összevont adóalapjuknak a kedvezmények levonása után ténylegesen megfizetett adójából 1-1 %-ot az általuk meghatározott egy-egy kedvezményezett javára juttassanak. Az 1 % alapját csak a ténylegesen határidőben megfizetett adó képezi. Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből csak egyet-egyet, azaz sem az egyik, sem a másik 1 % nem osztható meg, de nem is vonható össze.

1. A kedvezményezettek egyik csoportját a civil kedvezményezettek alkotják. Ide tartoznak a közhasznú tevékenységet a törvényben meghatározott ideig ténylegesen folytató egyesületek, alapítványok, közalapítványok, valamint a törvényben felsorolt kedvezményezettek.
Azon szervezetek adószáma, amelyek már a 2011-es rendelkező évben részesültek az 1 %-os összegből a NAV honlapján megtalálhatóak.

2. Rendelkező nyilatkozat tehető a befizetett személyi jövedelemadó másik 1 %-ról az egyházi kedvezményezettek, valamint a kiemelt előirányzatok javára.
A 2012. évben egyházi kedvezményezettként a rendelkező nyilatkozaton megjelölhető egyházi kedvezményezettek listája a www.nav,gov.hu internetes honlapon található.

A rendelkező nyilatkozat a bevallási nyomtatvány részét képezi (EGYSZA lap). A nyilatkozatot papír alapon, illetve elektronikus úton akár a bevallás részeként, akár a bevallástól elkülönítve 2012. május 21-ig kell eljuttatni az adóhatóság részére. A határidő jogvesztő, késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat érvénytelen lesz.

3. Az adóhatóság a magánszemélyek nyilatkozatainak feldolgozása után legkésőbb 2011. szeptember 1-jéig értesíti az ebbe a kategóriába tartozó szervezetet a javára felajánlott összeg nagyságáról. Az adóhatóság az értesítéssel egyidejűleg felhívja a kedvezményezettet arra, hogy az értesítéstől számított 30 napon belül a törvényben meghatározott nyilatkozatokat az erre szolgáló nyomtatványon (1237A számú Adatlap) tegye meg. A fenti 30 napos határidő elmulasztása esetén a kedvezményezett igazolási kérelmet terjeszthet elő. Ha a kedvezményezettnek a rendelkező nyilatkozat évének augusztus 1. napja és az általa tett nyilatkozat időpontja között volt olyan lejárt esedékességű köztartozása, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott, vagy a szervezet az adóhatóság felhívását követő 30 napon belül nem igazolta, hogy megfelel a törvényben előírt feltételeknek, kivételes méltányosságot érdemlő esetben az állami adóhatóság eltekinthet e feltétel meglététől, azaz a feltétel teljesítésének hiányában is kiutalhatja a kedvezményezettnek a felajánlott összeget. A kivételes méltányosság iránti kérelmet az adatlapon kell jelölni a megfelelő indokok alátámasztásával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t