Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2015. Augusztus 10. 09:53, hétfő | Helyi

Komárom, Almásfüzítő árvízvédelmi projekt

Komárom, Almásfüzítő árvízvédelmi projekt

KOMÁROM, ALMÁSFÜZITŐ ÁRVÍZVÉDELMI ÖBLÖZET ÁRVÍZVÉDELMI BIZTONSÁGÁNAK JAVÍTÁSA (KEOP-2.1.1/2F/09-11-2011-0001)

Befejezés előtt áll a Komárom, Almásfüzitő árvízvédelmi öblözet árvízvédelmi fejlesztésének megvalósítása. A térség árvízvédelmi biztonságán jelentősen javító projekt készültsége 90 %, amely már most nagyobb biztonságot nyújt és jelentősen megkönnyíti egy a 2013 évi rendkívüli árvízhez hasonló helyzet kivédését – hangsúlyozták az árvízvédekezés feladatát ellátó és egyben a projekt beruházó Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei. A projekt egyik legjelentősebb eredménye: majdnem 5 km hosszú új árvízvédelmi töltés építése a Bécs-Budapest vasúti fővonal mellett. Az új árvízvédelmi töltés magasságában és véd képességében is felülmúlja a vasúti töltést, amelyen korábban az árvízvédekezés történt. Az új rendszer biztonságosabb és nemzetgazdaság szinten is jobb megoldást nyújt, mivel a vasútvonalat mentesíti az árvizek miatt szükséges jelentős forgalomkorlátozástól, esetenként teljes vágányzártól. Ezekre a projektet megelőzően sajnos nem csak a rendkívüli, hanem annál kisebb méretű árvizek esetében is szükség volt. – emlékeztet a vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője. Az új védvonal a meglévőhöz csatlakozik, amely megerősítése is a projekt része a korábbi árvízvédelmi tapasztalatok és fejlesztési célok alapján, szükséges helyeken. Ez összesen 4,1 km-i szakaszt érint. Ezek döntő többségét szintén elvégezte már a Vállalkozó. A legnagyobb szerkezeti módosítás a komáromi személypályaudvar előtti 522 m-es szakaszon történt, ahol a korábbi kőburkolatú földtöltés helyett árvízvédelmi fal és burkolt töltéskorona készül. Itt a vízzárósági és nem megfelelő altalaj állapotokból adódó árvízi problémák orvoslását a felhagyott régi közműrendszerek maradványainak eltávolításával és a töltésre, valamint a hullámtéren lefektetett 1 m átlagvastagságú ún. agyagpaplan vízzáró réteg beépítésével javítottunk. A munkák során a kivitelező mintegy 600 000 m3 töltésanyag beszállításáról és beépítéséről gondoskodott, amelyből 50%-ot tesz ki a vízi úton történő beszállítás. Ezzel a beszállító utakra és a lakosságra mintegy 25000 teherautó fordulóval kevesebb terhelés jutott. Csúcsidőszakban 13 bárka szállította vízen a töltésépítéshez szükséges anyagot 3 db rakodóhajóval a beépítés különböző helyein kirakva. A töltés megfelelő vízzárását biztosító kötött anyagot, csúcsidőszakban 50 tehergépjármű alkalmazásával, három bányából szállította a Vállalkozó. A munkák ütemezését többször át kellett szervezni: Egyrészről a 2014-év rendkívüli csapadéktevékenységei akadályozták a munkák előrehaladását, másrészt az új védmű nyomvonalát is menet közben módosítani kellett a Szőnynél előkerült jelentős régészeti leletek miatt. Fentiek időszükséglete miatt a projekt teljes körű befejezése 2015. szeptember 28-ig tart. A jelentős kapacitással végzett kivitelezés során napi 120-130 fő szak- és segédmunkás munkaerő foglalkoztatását biztosítja a projekt.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által 7.182.377.859 Ft összegben támogatott projektben a Komárom-Almásfüzitői árvízvédelmi szakasz összességében 9,3 km-en történő megújítása, a kapcsolódó műtárgyépítések és védekezési magasépítési létesítmények felújítása, valamint a projekt részét képező Concó torkolati élőhely rehabilitáció kivitelezése rövidesen befejeződik. A projekt eredménye már a mostani fázisban is sokat javít a fejlesztést megelőző állapoton, és az árvízvédelmi biztonság mellett a szeptember végi befejezéssel kiteljesedhetnek a beruházás biztosította járulékos lehetőségek is. Elég csak a kerékpározási lehetőségekre, vagy a projektben megőrzött régészeti lelőhely tudományos és kulturális-turisztikai vonzatára gondolni – mutatott rá Németh József vízügyi igazgató.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.