Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2014. Március 17. 09:35, hétfő | Helyi

Kopjafát avattak

Kopjafát avattak


Egy lokálpatrióta gondolat, illetve az abból megvalósult, testet öltött kezdeményezés eredményekét gyűltünk ma itt össze nemzeti ünnepünkön Várgesztesen, az erdők ölelésében, hogy emlékezzünk a márciusi ifjakra, átérezzük 1848 idusának üzenetét, fiatalos lelkületét, a szabadságszeretet tavaszias szelét és annak földet rengető erejét. Azért itt, Almási István képviselő és Éva feleségének kertjében, mert a községben nincs az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak emléket állító szobor, illetve emlékmű, és úgy gondolták, hogy ezzel az emlékhellyel pótolják ezt a hiányt. – hangzott el Zsombolyay Sándor köszöntőjében szombat délelőtt, amikor kedves ünnepség keretében avattak az 1848/49-es események előtt tisztelegve Kopjafát Várgesztesen.
Menoni Gabriella, a falu polgármestere ünnepi beszédében 1848 öröksége kapcsán így fogalmazott: ha erősen él bennünk egy szebb, szabadabb jövő reménye és képesek vagyunk együtt, egymásra támaszkodva nekirugaszkodni a megvalósításnak, méltók leszünk hozzá.
Almási István évek óta dédelgetett terve valósult meg az idei ünnepen. Mint elmondta, a tavalyi esztendőben végül sikerült minden feltételt megteremteni a Kopjafa felállításához, a mostani felavatásához. A házigazda azt is kiemelte, hogy bár az emlékhelyet magánterületen, a kertjükben alakították ki, a kapujuk az emlékezők előtt akkor is nyitva áll, ha ők nem tartózkodnak otthon.
A megemlékezés folytatásaként Zsombolyay Sándor idézte fel a 166 évvel ezelőtti eseményeket, majd elérkezett az a perc, melyet oly régen megálmodott az Almási házaspár: közösen leplezték le az Erdélyben készíttetett Kopjafát, Várgesztes új, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő kegyeleti helyét, ahol elsőkként Menoni Gabriella polgármester, Kolcsár Györgyné és Almási István helyezték el az emlékezés virágait.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.