Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Május 09. 15:07, csütörtök | Helyi

Már elkészültek a biogázüzem fermentorai

Már elkészültek a biogázüzem fermentorai

Bár a márciusi, rendkívüli időjárás majdnem egy hónapig akadályozta a munkálatokat, várhatóan a terveknek megfelelően, ez év júliusára elkészül Tatabányán a biogázüzem

A beruházás megvalósításához közel egymilliárd Ft-os támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán a Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata, az AVE Tatabánya Zrt. és az AVE Magyarország Kft. közös projekttársasága, az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. Az építkezést csütörtökön Schmidt Csaba, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Sámuel Emese vagyonhasznosítási irodavezető is megtekintette.

Ez az igen jelentős beruházás a város megújuló energia iránti elkötelezettségét jelzi. Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata büszke arra, hogy elsőként az országban tulajdonosnak mondhatja magát egy zöld energiát előállító társaságban – ezt a biogázüzem tavaly szeptemberi alapkőletételi ünnepségén fogalmazta meg Schmidt Csaba polgármester, aki csütörtökön dr. Sámuel Emese vagyonhasznosítási irodavezetővel Hartdégen Gergely, az AVE Tatabánya Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatójának kalauzolásában tekintette meg a munkálatokat.

A bejárás során elhangzott, hogy a márciusi rendkívüli időjárás majdnem egy hónapig akadályozta a munkálatokat, ám a generálkivitelező Biogáz Unió Zrt. képviselői úgy vélik, hogy behozható a lemaradás és tartható az eredeti terv, mely szerint ez év júliusára elkészül az üzem. A talajviszonyok okozta nehézségeket is sikerült kezelni. Mára lezárultak a fermentorok, azaz erjesztő tartályok betonmunkálatai, jelenleg a fóliafedésük zajlik. A viziközművek lefektetése után az irodaépület is elkészült. A gázmotoroknak helyet biztosító üzemépület szigetelése és a technológiai vezetékek fektetése is folyamatban van. Már kialakították az utak lavírsíkját, tehát hamarosan kezdődhet az útalapok elhelyezése. Hartdégen Gergely arról is tájékoztatta a polgármestert, hogy a nagyobb beszállítókkal már a megállapodásokat is megkötötték.
Az üzem a térségben keletkező mezőgazdasági, feldolgozóipari melléktermékekből, kommunális szennyvíziszapból és a szükséges mennyiségű silókukoricából gondoskodik majd biogáz előállításáról, abból villamosenergia termeléséről, s az így keletkező hő minél optimálisabb mennyiségének hasznosításáról.
A zártrendszerű, szaghatást nem eredményező létesítményben 2014 januárjától évente közel 100 ezer tonna melléktermék hasznosítása válik lehetővé, ezzel majdnem 13 ezer MWh zöld villamosenergia termelése és országos hálózatra juttatása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.