Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Április 09. 00:00, szombat | Helyi

Megalakult a Tatabányai Múzeum Baráti Kör

Megalakult a Tatabányai Múzeum Baráti Kör

2016. március 31-én megalakult a Tatabányai Múzeum Baráti Kör. Egy ilyen civil szerveződés már korábban, a ’70-es és ’80-as években működött, az új baráti kör ennek a gazdag hagyományait szeretné továbbvinni.

A fő célok között a múzeum, a város és szűkebb régiónk megismerése, a hagyományok ápolása és a kultúraközpontú szemlélet elterjesztése szerepel. A baráti kör alakuló ülésén több, a kultúra vagy épp az oktatás terén nagy tapasztalattal bíró személy képviselte magát.
A. Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója köszöntötte az összegyűlt mintegy 20 főt. A múzeum vezetője kiemelte, hogy a kezdeményezés a társadalom, a múzeumba járó közösség részéről fogalmazódott meg, amit az intézmény természetesen örömmel fogadott és támogat. Felidézte, hogy korábban már volt egy ilyen jellegű, aktív és hasznos közössége a múzeumnak.
Ezt Fűrészné Molnár Anikó, címzetes múzeumigazgató is megerősítette, valamint tapasztalatai alapján hasznos és jó tanácsokkal szolgált az egybegyűltek részére.
Izsák Zoltán, a baráti kör szervezője szerint Tatabányát és környékét - gazdag természeti környezete miatt - a történelem folyamán az emberek mindig kedves és élhető otthonuknak tekintették. A vértesszőlősi előember, avar kori és római kori leletek, a honfoglalás kori és középkori mondák és írások is mind erről tanúskodnak. A török idők elnéptelenedése után az Esterházy-uradalom kialakulásával virágzó kis falvak jöttek létre. Tatabánya igazi fejlődését a térség természeti kincsének, a gazdag szénmezőknek köszönheti. A modern, nagyüzemi bányászat gyorsan növekedő és fejlődő bányászlakótelepeket hozott létre. A munkahelyek vonzották ide az iparosokat, bányászokat, munkát keresőket, akik egy jobb élet reményében telepedtek le. A város a soknációjú emberek és kultúrák olvasztótégelyévé vált, akik várost magukénak tekintik, érzelmileg is kötődnek hozzá, de a fiatal városnak nincsen tradícióra épített polgársága. Tatabánya egy modern és új város, amelynek értékes múltja van. Az emberek büszkén vallják: Tatabányainak lenni jó!
A Tatabányai Múzeum Baráti Kör nyílt civil szerveződés. Céljai között szerepel Tatabánya város és a régió – Tata, Komárom, Kisbér, Majk, Pusztamarót, Környebánya – gazdag múltját megismerni és segíteni azt közkinccsé tenni, a múlt értékeinek megbecsülése és gyűjtése, a városhoz, városrészhez kötödés erősítése, a városi polgári tudat kialakítása, és a fejlesztések támogatása a múlt és a meglévő értékek megtartásával. A baráti kör következő ülésére április 13-án, 16 órakor kerül sor, amit 17 órakor klasszikus zenei koncert követ a Tatabányai Múzeumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.