Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2019. November 08. 00:00, péntek | Helyi

Megnyílt a XX. Pályaválasztási Kiállítás

Megnyílt a XX. Pályaválasztási Kiállítás

Tatabányán, a Földi Imre Sportcsarnokban nyílt meg a jubileumi pályaválasztási kiállítás, ahol az Európai Szakképzési Hét keretében a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szervezésében szombatig megyénk 36 szakképző intézménye mutatkozik be a fiataloknak és családjuknak, valamint további szakmai és pályaválasztást segítő tevékenységet végző kiállítók standjai láthatók.

- A kormány több eszközzel is segíti az iskolások pályaválasztását. Idén országosan 32 ezernél több középiskolás vett részt a nyári diákmunka programban, melyben 3,2 milliárd forintot fordított a kormány a diákokat foglalkoztató munkaadók támogatására - mondta el a megnyitón a pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Marczinkó Zoltán István felhívta a figyelmet a november 15-én zajló Modern Gyárak Éjszakájára, melyben országszerte több mint hetven gyár működését tekinthetik meg a fiatalok üzemi körülmények között, és jó gyakorlatként emelte ki a Kormányhivatal által a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével szervezett üzemlátogatások rendszerét.

Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott felidézte, hogy a pályaválasztási kiállítás megrendezésével Komárom-Esztergom megye az országban úttörő kezdeményezést indított el húsz esztendeje. Akkor egyszerű asztalok mögött ültek az iskoláikat, képzéseiket bemutató tanárok, és a diákok csak papírra nyomott prospektusokból tájékozódhattak.

Ma már a standokon tabletről programozható robotok, 3D nyomtatók is előfordulnak és a bizonytalankodó diákok számára biztosítottpályaválasztási tanácsadás eszközei is bővültek. Nemcsak a technológiai fejlődés ért ide, hanem a pályaválasztással is kissé hamarabb kell foglalkozni a fiataloknak, amihez jó segítséget nyújt a kiállítás - tette hozzá a kormánymegbízott.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő egy megyehatáron kívüli eseményt ajánlott a csarnokot megtöltő, több száz fiatal figyelmébe. Elmondta a hétvégén rendezik Győrben a WRO robotprogramozási világdöntőt, melyre érdemes minden, a számítástechnika és a játék iránt érdeklődő fiatalnak ellátogatni. Hazánk az első európai ország, ahol erre a világbajnokságra sor kerül. Az eseményt az Edutus Egyetem szervezte.

A megszokott keretek mellett számos szakmai újdonságot is tartogat az idei kiállítás. Idén először hirdetett a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal középiskolás tanulóknak videó pályázatot, mellyel bemutathatják iskolájuk hétköznapjait, diákéletét, így könnyítve meg az általános iskolák végzősei számára az iskolaválasztást. A pályamunkák a kiállítás ideje alatt kivetítőn megtekinthetők, a díjkiosztót szombaton rendezik.

A kiállításon a diákok térítésmentes szolgáltatásokat vehetnek igénybe, így pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, részt vehetnek pályaorientációs szaktanácsadáson, de kipróbálhatják ügyességüket több szakma követelményeit is megjelenítő szakmaszimulátor segítségével, melyek elhelyezését a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta.

Míg a rendezvény első két napján utaztatás is segíti az általános iskolák minél nagyobb arányú részvételét, a szombat délelőtt leginkább a szülővel, ismerősökkel érkezők látogatására számítva kínál új programelemeket. Interaktív játék várja a vállalkozó kedvű fiatalokat a színpadon, e mellett ezen a napon kerül sor az év kiállítói díjának átadására.

A szombati zárónapon foglalkozás-egészségügyi tanácsadást biztosítanak a szervezők az egészségi problémával élő fiatalok szakmaválasztásához. Új szolgáltatásként ingyenes greenbox-fotózással is várják a diákokat.

A kiállítás részletes programja megtalálható a www.kormanyhivatal.hu valamint a www.palyakep.hu weboldalakon. Ez utóbbin további információk olvashatók a középiskolákról és az általuk indítani kívánt szakokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 09:08, péntek | Helyi

TÖRETLEN EGYÜTTMŰKÖDÉS

Közös képzést tartottak a rendőrök és az önkéntes tűzoltók.

2024. Március 17. 07:12, vasárnap | Helyi

Olimpiai selejtező

Hiába védett ihletett formában Bartucz, kikapott a kéziválogatott

2024. Március 09. 06:53, szombat | Helyi

Aranycsata

Jön a rangadó a bajnoki címért folyó küzdelemben

2024. Március 01. 18:09, péntek | Helyi

Gyászol Tatabánya

Elhunyt a város szeretett karnagya