Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2012. Március 28. 12:36, szerda | Helyi
Forrás: www.mti.hu

Megújul a tatai Öreg-tó és vízgyűjtő területe

Megújul a tatai Öreg-tó és vízgyűjtő területe

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) közel 1,4 milliárd forint uniós támogatásból végzi el a tatai Öreg-tó és vízgyűjtő területe, az Által-ér természeti megújítását - közölte az ÉDUVIZIG kedden az MTI-vel.

Az igazgatóság tájékoztatása szerint a beruházás célja a vízfolyások állapotának, a növény- és állatvilág életfeltételeinek javítása, az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi egyezményekkel védett vízimadár gyülekezőhelyeinek fejlesztése és az árvízi biztonság növelése.
A rekonstrukciós munkák során a végéhez közelednek a dunaalmási belvízcsatorna, a Mikovényi-árok és a Fényes-patak mederrendezési munkái. Az Által-ér Öreg-tó feletti szakaszán, valamint az Oroszlány- Kecskédi vízfolyáson folyamatosan végzik a meder kotrását. Az oroszlányi szennyvíztisztító telepen kísérleti szűrőmezőt alakítottak ki, hogy a kibocsátott tisztított szennyvíz egy részét utókezelje, mielőtt a vízfolyásba kerülne.
Az Által-ér tatai szakaszán a meder vízszállító képességének helyreállítását követően március elején elkezdődött a vízhozam-mérő műtárgy átépítése, mely az Öreg-tóból levezetett vízmennyiségek pontos meghatározására szolgál.
A tó keleti partján fövenyt alakítottak ki és felújították a vízszintszabályzó zsilipeket, valamint hamarosan befejeződnek a tatai vizes élőhely építési és növénytelepítési munkái.
A beruházás elkészülése után az önkormányzatok bővíthetik csapadékvíz elvezető hálózatukat és fejleszthetők lesznek a kül- és belterületek, mivel az árvízi elöntés kockázata csökken. A tatai Öreg-tó a természetvédelmi egyezmények elvárásainak megfelelően továbbra is nemzetközi jelentőségű vízimadár gyülekezőhely maradhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t