Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 26. 17:00, vasárnap | Helyi

Megújult a tatabányai városközpont

Megújult a tatabányai városközpont

Schmidt Csaba polgármester és Völner Pál államtitkár a Fő téren megtartott egész napos kulturális fesztivál keretében adta át tatabányaiaknak a megújult városközpontot.

Ekkor avatták fel Györfi Sándor karcagi szobrászművész Árpád fejedelmet ábrázoló szobrát is, amely ugyanitt kapott helyet.

Augusztus végére lezárult a tatabányai városközpont megújítására irányuló, mintegy másfél milliárd Ft összköltségű európai uniós pályázati projekt (azonosító szám: KDOP-3.1.1/D-09-2f-2010-0002, megnevezés: Fő tér és a Városközpont rehabilitációja) kivitelezése.

A projekt célja a városközpont korszerű, vonzó építészeti együttessé alakítása, melynek keretében a Közművelődés Házától a Polgármesteri Hivatal épületéig terjedő teljes közterület korszerű, új arculatot kapott.

A Közművelődés Háza és az 1. sz. Posta épülete közötti térrészen teljesen új térburkolat került lerakásra, megújult a közvilágítási rendszer, és jelentős mennyiségű növénytelepítésre is sor került, öntözőrendszer kiépítésével egyetemben. A térrész közösségi funkcióját új utcabútorok, zenepavilon és pergola erősíti. A korábban a Centrum áruház előtt álló Örök szerelem kútja című műalkotás-csobogó az OTP előtti térrészre került áthelyezésre.

A Posta és a Centrum áruház között található bevásárló utcán (Árpád sétány), a térburkolat megújítása mellett, statikailag megerősítésre került a sétányt tartó födémszerkezet, új közvilágítási oszlopok és utcabútorok kerültek kihelyezésre. A felújítás egyik leglátványosabb eleme a sétányszint alatt található, az Árpád Kft. gazdasági szolgáltatóházának mélygarázsába bevezető útra fényt adó, egyben ülőbútorként is funkcionáló bevilágító ablakok kihelyezése, melyekben éjszaka programozható LED hangulatvilágítás működik.

A Centrum áruház előtti térrészen teljes egészében megújult a térburkolat, két új szökőkút került kihelyezésre, emellett itt kap helyet Árpád fejedelem szobra is, Györfi Sándor szobrászművész alkotásában.

A megújult Életfa téren szökőkút és új térburkolat szolgálja a lakosság kényelmét, illetve ingyenes Wi-fi lehetőséget is igénybe vehetnek a térre látogatók.

A megújított közterületek védelmét a projekt keretében kiépített, összesen 23 kamerát magába foglaló, a Rendőrség épületében kialakított központi helyiségből vezérelt térfigyelő kamerarendszer szolgálja.

A projekt keretében létrejött multifunkcionális tanácsterem teret biztosít majd az Önkormányzat és a lakosság közötti kapcsolattartásnak, változtatható belső berendezése révén rendezvények (filmvetítések, előadások, esküvők) megtartására is alkalmas lesz. Az újonnan kialakítandó kávéház és étterem elsősorban a Fő tér központi szerepét erősíti meg, színvonalas találkozási, étel- és ital-fogyasztási helyet biztosítva a város lakói és látogatói számára.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap támogatásában valósult meg, összes elszámolható összköltsége 1493096815 Ft, ebből a támogatás összege 970591846 Ft.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.