Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2013. November 07. 00:00, csütörtök | Helyi

Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatán

Megyei Pályaválasztási Kiállítás Tatán

A megye összes általános iskolájának bemutatja a továbbtanulási lehetőségeket a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja november 8-án, pénteken és 9-én szombaton a megyei pályaválasztási kiállításon

A Tatai Edzőtáborban tartott rendezvényen háromezer látogatóra számít a hatvannál több kiállító, melyek között a megye középiskolái mellett a térség jelentős munkaadói és tanácsadó szervezetek is megjelennek. Az edzőtáborban két csarnokban mutatkoznak be a kiállítók. Különlegességként több standon „Szakma szigetet” rendeznek be, ahol az érdeklődőknek testközelből mutatják be, hogyan, mivel dolgozik egy-egy foglalkozás képviselője. A munkaügyi központ pályaorientációs és pszichológiai tanácsadást tart, egy autósiskola a korosztály számára érdekes kerékpáros tesztet állított össze, szombaton pedig a szülők kíséretével érkező gyerekek újdonságként grafológiai tanácsadáson vehetnek részt.
A munkaügyi központ a fiatalok által használt tájékozódási szokások figyelembevételével a www.palyakep.hu oldalon naprakésszé tette a középiskolák adatait, továbbtanulási lehetőségeit. A kiállításra érkezők egy QR-kódos kártyát kapnak, ennek mobiltelefonos beolvasásával is eljuthatnak a palyakep.hu oldalra.
A kiállításra készült el az eddig már lezajlott „Szakma-túra” rendezvényekről szóló beszámoló. A munkaügyi központ a 2012-es megyei pályaválasztási kiállításon kezdte el a termelő üzemekbe tett látogatások szervezését, az utaztatást a megyei kereskedelmi- és iparkamara támogatta. A kezdeményezés rövid idő alatt olyan népszerű lett, hogy az idei keretet felhasználták, már a 2014-es „Szakma túrák”-ra is sorban állnak a jelentkezők.
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja minden évben kiemelten foglalkozik a fiatalok pályaválasztásának elősegítésével. Ennek jelentőségét indokolja, hogy a nyolc osztályt elvégzettek túlnyomó többsége továbbtanul az általános iskola után. A megyei nyilvántartásban 2013 szeptember végén 1.540 pályakezdő, 25 év alatti álláskereső szerepelt, ők adták a teljes állomány 13,2 százalékát.
A pályaválasztási döntés során már nem elsősorban iskolát célszerű választani, hanem a választott szakma szemszögéből érdemes kiválasztani az elképzelt/vágyott szakmát oktató intézményt. Éppen ezért szükséges, hogy döntésünk meghozatalában ne csak a szűkebb környezetünk, hanem a társadalom is segítséget nyújtson. Látható, hogy a „kétkezi” szakmákra egyre nagyobb igény mutatkozik, egy kiváló szakember jól kiválasztott szakmájával mindig képes állást szerezni és megélhetést biztosítani családjának.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.