Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Szeptember 27. 11:52, csütörtök | Helyi

Mihály napi vásár a Kodály oviban

Mihály napi vásár a Kodály oviban

Szent Mihály napja az ősi napéjegyenlőség tájára esik. Ilyenkorra már megforr az újbor, beindul a pálinkafőzés, kezdődhet a lakodalmazás őszi időszaka.

Országszerte emlékezetesek a Szent Mihály napi vásárok, így a tatabányai Kodály Zoltán Óvodában is.

A régi időkben, ilyenkor szerezték be az emberek a téli holmit. Sok árus mondókával csalogatta be az üzletükbe a vevőket, de nemcsak azért mentek a vásárba az emberek, hogy megvegyék, amire szükségük van, hanem ez a nap a szórakozást, ismerkedést, hírszerzést is jelentett a vásárban lévőknek.

E nappal megkezdődött az ún. kisfarsang ideje. Vigadalmakat, lakodalmakat Katalin napjáig lehetett tartani, így lett a lakodalmak őszi időszaka.

Tata városában Mihály napján volt a juhászok ünnepélyes céhmiséje. Városunkban a Kodály ovi, mint minden évben most is egy kis vásárteret, vásári hangulatot teremtett a kis óvodásokkal. Volt játékpénz, amit használhattak a pindurik a vásáron, úgy ahogyan apu és anyu is a boltban! Itt viszont Ők nem tejet, kenyeret vettek, hanem mindenféle "hasznos" dolgot. A fiúk autót, sütit vagy épp a kis barátnőjüknek egy nyakláncot, gyűrűt. A lánykák valami csecse-becsét, nőciset és természetesen ők is valami majszolni valót.

A vásár után az udvaron folytatódott a vigadalom, körtánccal, énekkel.

Ma biztosan jól aludtak ebéd után a vásározós csöppségek!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.