Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Július 04. 12:00, szombat | Helyi

Mindenki számára hozzáférhető a Platán-forrás vize a nagy melegben

Mindenki számára hozzáférhető a Platán-forrás vize a nagy melegben

Egész évben fontos, de nyáron különösen lényeges a folyamatos folyadékpótlás.

Ilyenkor ugyanis a magasabb hőmérsékletben testünk a víz párologtatásával igyekszik hűteni magát és egyensúlyban tartani hőháztartásunkat. Naponta akár több liter vizet is veszíthetünk izzadság formájában. Ha ezt nem pótoljuk az fejfájást, kiszáradást és akár ájulást is okozhat. Nyáron tehát különösen oda kell figyelni a vízfogyasztásra. Az Északdunántúli Vízmű Zrt. 2013 novemberében adta át Tatán a Platán-forrást. A négyoszlopos ivókút egyedi faragványokkal díszített vízköpőiből 20,5 Celsius fokos karsztvíz érhető el minden szomjazó számára, ingyenesen.

A vízre nemcsak szomjoltóként kell gondolnunk. Nagyon fontos szerepe van szervezetünk hőháztartásában is. Testünk folyamatosan vizet párologtat, ez az, amit a hétköznapokban izzadásnak, verejtékezésnek nevezünk. Nyáron különösen megnő ennek a folyamatnak a jelentősége. A nagy melegben ugyanis a magasabb hőmérséklet hatására intenzívebbé válik testünk vízpárologtatása; szervezetünk ezzel igyekszik hűteni magát. Kevesen gondolják, de a legnagyobb melegben akár több liter vizet is veszíthet szervezetünk ilyen formában. Ha ezt nem pótoljuk, az fejfájást, kiszáradást és akár ájulást is okozhat.

Különösen fontos odafigyelni a kisgyermekek és az idősek folyadékpótlására. Szervezetük alkalmazkodóképessége ugyanis alacsonyabb és alapvető korosztályi sajátosság az olykor nem megfelelő mértékű vízfogyasztás. A kicsik a játékba belefeledkezve elfelejtenek inni, és még ha szomjasak is könnyen halogatják a folyadékpótlást. Az idősebbek esetében a szomjúságérzet csökken, ők főként emiatt nem isznak eleget.

Szakemberek szerint az egyik legtökéletesebb folyadékpótló a víz. Magyarország nagyon szerencsés, hiszen igen gazdag az ivóvízkészlete. A csapvíz és a víziközművek által szolgáltatott nyilvános kutak vize jó minőségű, folyamatosan ellenőrzött, üdítően friss és kiegyensúlyozott mértékben tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat.

Az Északdunántúli Vízmű Zrt. 2013 novemberében ünnepélyes keretek között adta át fogyasztóinak a tatai Platán - forrást. Az 1,3 m átmérőjű, 2,6 m magas mészkőtömbökből készült négyoszlopos ivókút egyedi faragványokkal díszített vízköpőin naponta 8-10 m3, 20,5 Celsius fokos karsztvíz folyik át. A forrást a tapasztalatok szerint megkedvelték a helyiek és a turisták is, hétvégenként százak oltják szomjukat vizével.

Fotó forrás: www.tata.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.