Városlista
2024. július 27, szombat - Olga

Hírek

2013. Október 24. 09:37, csütörtök | Helyi

Nekik nem voltál más, csak egy felkelő…

Nekik nem voltál más, csak egy felkelő…

Az emberek akkor, október 23-án történelmet csináltak. Mert a történelmet az emberek, vagyis a nép írja…

Sokat tudunk 1956-ról, de talán mégsem eleget. Ahogy Göncz Árpád, első köztársasági elnökünk mondta: annyi 56 van, ahányan azt megélték, átélték… - hangzott el kedd este Almásiné Berky Zsuzsa, a vértessomlói Művelődési Ház vezetőjétől az 1956-os események alakjait felidéző műsor előtt. Merthogy a Berky Béláné által megálmodott és a tehetséges fiatalok által színre vitt előadás középpontjában nem az 57 évvel ezelőtti időrendi történések, hanem annak két áldozata és gyászolóik jelentek meg az emlékezők előtt. Két álmokkal, vágyakkal teli fiatal sorsa: a felkelőé és a katonáé… és az édesanyák kimondhatatlan fájdalma.
„Nekik nem voltál más, csak egy felkelő, egy papír fecni, amin értesítettek, hogy Szabó Bálintot államellenes tevékenységéért halálra ítélték… Nem tudjuk, hol pihensz, nem árulták el. De azt tudjuk, hogy mindig velünk vagy.”
„Szeptember 29-én volt 19 éves. Hazaengedték a katonaságtól eltávozásra. Akkor láttam utoljára. Gyűlölte az egyenruhát és a fegyvereket. Mondogatta is, az ő fegyvere a toll lesz, egyenruhája pedig a szíve és a lelke.”
Két ifjú élet a barikád két oldaláról. Mindkettejük után ugyanolyan mérhetetlen és nem múló fájdalom maradt…
A „Megvalósulatlan álmok”-at, a keserű sorsidézést további könnyes percek követték Vértessomlón. A színjátszók első alkalommal 2006-ban, akkor is az 1956-os forradalom hősei előtt tisztelegve léptek színpadra a helyi közösség előtt. Igaz, még csak hárman. Aztán a létszámuk egyre nőtt, egyre több fiatalt, gyermeket ragadott magával Berky Béláné lelkesedése, megható és elgondolkodtató dramaturgiái, forgatókönyvei, ünnepi előadásaikkal pedig zsúfolásig megtöltik a Művelődési Házat. Csakhogy közben az évek is teltek, az alapítók, a valamikori általános iskolások már-már felnőtté váltak. Egyetemi tanulmányaik miatt kedden négy fiatalember búcsúzott a társaktól, vezetőjüktől: az „örök Petőfi Sándor Hajagos István, testvére Hajagos Miklós, valamint Éliás Máté és Pető Dávid. A mögöttük álló esztendőkre, vastapssal záruló produkcióikra, a próbákra és az azokat követő vidám percekre Zsuzsa néni ajándékaként mostantól egy gravírozott toll emlékezteti őket, s rajta a felirat: „Légy hű önmagadhoz!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.