Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Június 09. 09:26, kedd | Helyi

Nem fogyasztószer!

Nem fogyasztószer!

Külföldi internetes oldalakon keresztül könnyen megrendelhető egy igen veszélyes, 2,4-dinitro-fenol (röviden DNP) nevű anyag, amelyet fogyasztószerként árusítanak, illetve alkalmaznak.

A DNP nem gyógyszerhatóanyag és napjainkban vegyipari alapanyagként, például festékek és gyomirtók alapanyagaként használják. Emberi fogyasztásra semmilyen formában nem alkalmas, így fogyasztószerként sem használható!
A szerrel kapcsolatos legfontosabb információk:
A DNP régóta ismert, először a hadászatban használták robbanó tulajdonsága miatt, majd festékként, fakonzerváló szerként, gyomirtóként, illetve a fényképészetben előhívószerként alkalmazták. Súlyvesztést okozó hatását 1933-ban fedezték fel az Egyesült Államokban, házi fogyasztószerként kezdték használni, de jelentős mellékhatásai és a hirtelen halálesetek miatt először 1938-ban, majd később 2003-ban ismételten betiltották. Az anyag lenyelve, belélegezve, valamint bőrön át is jól és gyorsan felszívódik.
Az anyag már igen kis mennyiségben súlyos mérgezést okoz: egy testtömeg-kilogrammra vetítetve 1-3 mg DNP akut mérgezést, 1-3 g átlagosan 14 órán belül halált okoz. 3 g akkor is halált okoz, ha szétosztva, pl. 5 nap alatt veszi be valaki ezt az adagot.
Az anyag hatásmechanizmusa révén súlyosan beavatkozik a sejtbiológiai folyamatokba (gátolja az ún. ATP szintézist). Ennek során a szervezet energiát veszít, ami hőtermelést okoz, így magas láz (akár 43°C-os) alakulhat ki. A szert árusítók a testhőmérséklet emelkedésének ellensúlyozására légkondicionáló berendezés használatát, hűvös helyen történő edzést javasolnak. Ez azonban nem akadályozza meg a mérgezést.
A tartós használat hosszantartó vagy tartós mellékhatásai a szürke hályog, izomfájdalom és izommerevség. Az akut mérgezési tünetek között megtalálható a kezelhetetlen magas láz, a gyors szívverés, az erős verejtékezés, a kapkodó légzés, a fejfájás, a rossz közérzet, a szomjúság, gyomor-bélrendszeri irritáció, bőrkontaktus esetén sárga bőr. Súlyos mérgezésre utal a cianózis (a bőr kékes elszíneződése), a tüdő ödéma, az ún. metabolikus acidózis (a vér kémhatásának megváltozása), a szívritmuszavar, a máj- és vesekárosodás kialakulása.
A DNP a gyors felszívódás után a szervezetből csak lassan, viszont változatlan formában ürül, azaz a szervezetben nem bomlik le.
A szer az Interneten keresztül megrendelhető, 100-200 mg-os tablettákban vagy por alakban árusítják. Fantázianevei következők lehetnek: DNP, Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldiphen, Chemox.
Jelenleg körülbelül 60 haláleset ismert, ami a DNP használatához köthető.
A Népegészségügyi Főosztály ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy gyógyszert vagy gyógyszernek hirdetett készítményt illegális forrásból vásárolni, veszélyes, mert az életünkkel játszhatunk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.