Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. December 15. 00:00, vasárnap | Helyi

Nemzetiségek Napja Környén

Nemzetiségek Napja Környén

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg csütörtökön a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Nemzetiségek Napját, melynek ezúttal Környe adott otthont

A Művelődési Házban a megye nemzetiségi önkormányzatainak képviselői, polgármesterei előtt vastapsot aratva léptek színpadra a község hagyományőrző csoportjai.
Az ENSZ közgyűlése 1992. december 18-án fogadta el a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot, s nyilvánította a napot a Kisebbségek Napjává, hazánk 1995-ben építette jogrendjébe.
A megye már 17. alkalommal rendezett ez alkalomból ünnepséget, melynek minden évben más-más település ad otthont, csütörtökön a sváb gyökereket is ápoló Környe fogadta a vendégeket.
Popovics György elnök a megyei önkormányzat és a megyében élő, aktív tevékenységet folytató nemzetiségi önkormányzatok közötti kiváló kapcsolatot az együttműködés hagyományos formáival érzékeltette. Mint mondta, a megye, ha teheti, nem csak erkölcsileg, de anyagilag is támogatja a nemzetiségi önkormányzatokat, rendezvényeiket. Példaként említette a 2011-ben, Vértesszőlősön, idén pedig Bajon szervezett megyei nemzetiségi gyermektalálkozót, a tavalyi megyei nemzetiségi találkozót és a hagyományos Nemzetiségek Napját. Mindezek mellett az önkormányzat a megyei szlovák, német és roma nemzetiségi önkormányzatok számára évi 500.000 – 500.000 Ft-ot biztosít költség-hozzájárulásként – hangzott el az elnöktől.
A történelmi és a mai Magyarország is attól gazdag értékeiben, nyelvében, hogy az évszázados egymás mellett élés során tanultunk egymástól. Ennek az eredménye, gazdagsága jelenti a mai mindennapjainkat és ezekhez a hagyományokhoz való visszatérés nem valami nosztalgikus reneszánsz a nemzetiségi létben, hanem felhívjuk a figyelmét a jelenkori generációknak és átörökítjük gyermekeinknek mindazokat a tiszta forrásokat, szokásokat, melyek egyenként valaha különálltak, ma viszont már a közös örökségünk, a magyarság kincse, értéke – hangzott el Czunyiné dr. Bertalan Judit köszöntőjében. A megyei kormánymegbízott által elmondottakat szinte alátámasztandó léptek színre és adtak ízelítőt a tiszta források átörökítéséből a Környén működő hagyományőrző csoportok: a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Óvodás Csoport, a Német Nemzetiségi Iskolás Csoport, a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Környei Német Nemzetiségi Dalkör, valamint a Szivárvány Táncegyüttes és utánpótlása, a Hétszínvirág.
Az ünnepi műsort követően fehér asztal mellett folytatódott a rendezvény. Beke László házigazda polgármester pohárköszöntőjében első szent királyunk fiához írt intelmeiből idézve és azzal árhuzamot vonva így fogalmazott: szűkebb hazánkra gondolva elmondhatjuk, hogy az itt élő és dolgozó nemzetiségek töretlenül emelik megyénk fényét, legyen szó kultúráról, hagyományőrzésről, nemzetközi kapcsolatokról és a mindennapjaink alapjául szolgáló munkáról. A polgármester köszönetét fejezte ki a nemzetiségek tagjai számára, amiért tevékenységükkel hozzájárulnak ennek a nagyon fontos és értékes színfoltnak a fennmaradásához, egyben azt kívánta, hogy továbbra is legyen erejük a munkához, hogy az ország, a megye dísze a jövőben még szebben, még fényesebben ragyoghasson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.