Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. November 13. 15:27, kedd | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Önkéntesség a mindennapokban

Önkéntesség a mindennapokban

A Komárom-Esztergom Megyei Civil Információs Centrum szervezte azt a konferenciát, amelyen betekintést nyerhettünk az önkéntes jó gyakorlatokba a mindennapokból.

Megismerhettük a Civil Információs Centrum működését és terveit, amelyek között, a jelenleg aktuális „Önkéntesség Díjáról” is szó esett. Bereznai Csaba alpolgármester, a konferencián úgy fogalmazott: mindannyiunk célja, hogy egy olyan városban éljünk, ahol az iskolák, a cégek, és az emberek számára az önkéntesség a mindennapi életük természetes része. Az alpolgármester a Bázispontról elmondta: egy olyan hely, ahol sok szolgáltatás és lehetőség lett összegyűjtve az önkéntesség jegyében, ezzel is segítve azokat az intézményeket, amelyek önkénteseket keresnek, és azokat az embereket, akik önkéntesként szeretnének tenni a társadalmunkért, önmagukért, másokért.

„Ez a hely, egy kapcsolódási pont az önkormányzat, a civil szerveztek, és a lakosság között, egy olyan hely, ahol az önkéntességre való figyelemfelhívás mellett, sok tudás koncentrálódik, és így hatványozódik is, amely csak előnyére válhat az embereknek.” – hallhattuk Popovics Györgytől a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnökétől megnyitó beszédében.

A konferencia előadóinak sorát Smudla Katalin kezdte, aki a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület elnökeként bemutatta a Civil Információs Centrumot, melyből megtudtuk, hogy egy megyei hálózat kiépítése a cél, amely a jelenleg működő információs pontokkal indult el. Ezek a pontok a megye hét térségében, állandó munkatársakkal működnek, a helyi viszonyokat figyelembe véve. Az információnyújtás és tanácsadás mellett, rendezvényeket is terveznek: pályázati fórumokat, civil napokat, és az önkéntesek hetét is. Második előadóként Maczuczáné Fenyvesi Viktória azt kívánta kifejteni, hogy az önkéntesség kinek és miért hasznos. Kitért az önkénteseket foglalkoztató jogi, szakmai és emberi kritériumokra, amelyeket mindenképp érdemes betartani, amennyiben önkéntesként szeretnénk dolgozni, vagy önkéntes munkaerőt szeretnénk alkalmazni. A szakember kitért arra is, hogy január elseje után az érettségi bizonyítványok kiadásának az egyik feltétele, hogy három év alatt a diákok ötven óra „közösségi szolgálat”-ot kell teljesíteniük.

Az önkéntes jó gyakorlatok bemutatásának sorát, Turzné Papp Erika, a Szent Margit Általános Iskola igazgatónője kezdte, aki elmesélte, hogyan újították fel iskolájuk mosdóit és az udvarukat önkéntes szülői munka, alapítványi pénz, pályázatok és az önkormányzat által elindított Kéz a Kézben program segítségével. Az előadások sorát Bartal Mónika folytatta, aki a fitalanok külföldi önkéntes lehetőségeit vázolta, majd saját élményeit mesélte el, Portugáliában önkéntesként töltött idejéről. A vállalati önkénteskedést az AVE Magyarország Hulladékgazdálkodási Kft.-n keresztül ismerhettük meg, amelyből kiderült, egyre több vállalat életében is fontos stratégiai céllá válik, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programjaikkal növelhetik dolgozóik elköteleződését, motivációját, hozzájárulhatnak személyes fejlődésükhöz, s ezzel a cég hosszú távú fenntarthatóságát is elősegítik. A Komárom-Esztergom Megyei Önkéntes Centrum tapasztalatai azt mutatják, hogy megyénkben is folyamatosan nő az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. Egyre többen érzik azt, hogy az önkéntes tevékenység során fejlődik személyiségük, új kapcsolatokat építenek ki úgy, hogy mindeközben rászorulókon segítenek. A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület egyik alapvető célja volt mikor tavaly megalapította az Önkéntességért Díjat, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését még kedvezőbb irányba mozdítsa. Az idei évben hagyományteremtő céllal szintén átadjuk december 5-én, az Önkéntesség Napján díjainkat. Három kategóriában várjuk a jelöléseket: „Az Év Önkéntese”, „Az Év Önkéntes Szervezete”, „Az Év Önkéntes Programja”. A jelöléseket a mellékelt nyomtatványokon lehet eljuttatni az adatlapokon feltüntetett postai vagy email címre, 2012. november 30-ig.

Pályázati adatlap 1.
P
ályázati adatlap 2.
P
ályázati adatlap 3.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.