Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Július 23. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: KEMMA (Wágner Zsanett)

Nyáron kéne a legtöbb vér, de pont ilyenkor van a legkevesebb

Nyáron kéne a legtöbb vér, de pont ilyenkor van a legkevesebb

Igazoltan vannak távol ezekben a hetekben a véradók, nyaralnak. Ilyenkor pedig kevesek gondolják, elsődleges feladat lenne az önzetlen segítés.

A nyári hónapok a legnehezebbek véradás szempontjából. Ugyanis ilyenkor van a legtöbb baleset, tehát többször van szükség nagyobb mennyiségre; ellenben a szabadságolások miatt nagyon kevesen mennek vért adni. Mert senkitől nem várható el az, hogy a nyaralás helyett vagy éppen a közben véradóágyra feküdjön.

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt mindent megtesz a fiatal véradók toborzása érdekében, de júniustól augusztusig a legtöbb próbálkozás hiábavaló.

– Pár héttel ezelőtt volt egy súlyos motorbaleset Környén, és így a megszokottnál többen jöttek vért adni, hiszen ritka vércsoporttal rendelkezik a férfi. Megmozdultak barátok, kollégák és természetesen a családtagok – mondja dr. Bercsényi Cecília, a Tatabányai Területi Vérellátó vezető főorvosa, aki szerint nincs nagy vérhiány, de minden vércsoport „pótlása” szükséges ezekben a nyári hónapokban. A főorvos a legnagyobb problémát abban látja, hogy a meghirdetett kiszállásos véradásokon sokkal kevesebben jelennek meg, mint ahány főre számítanak.

Tatabányán kívül még Kisbér, Komárom, Tata és Oroszlány – vagyis a városok – lakosai inkább mozgósíthatóak, száz feletti véradó van általában.
A helyben levett vérmennyiség minden nap délutánig Tatabányán marad, ahol erre kifejlesztett speciális hűtőberendezésen tárolják. Aztán a budapesti központba kerül, ahol feldolgozzák a kapott készletet. A levett vér három részre választható – innen ered a szlogen, egy véradással három élet menthető meg.

Két véradás között 56 napnak el kell telnie. A férfiak 12 hónap alatt legfeljebb ötször, a nők pedig három alkalommal nyújthatják segítő karjukat.

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kilogramm testsúlyú egészséges felnőtt. A regisztráció érdekében személyigazolvány, lakcím- és TAJ kártya szükséges. Alkalmanként 4,5 deciliter vért vesznek le, az eljárás körülbelül 5-10 percig tart, természetesen az orvosi vizsgálatot követően.

Teljes cikk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t