Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Augusztus 27. 00:00, szombat | Helyi

Országos szinten alacsony, mégis erőteljesen változó ingatlanárak Tatabányán

Országos szinten alacsony, mégis erőteljesen változó ingatlanárak Tatabányán

A magyarországi lakáspiac európai viszonylatban is kiemelkedik, a tavalyi évben nálunk volt a legnagyobb a lakásár növekedés. A hazai ingatlanpiac lendülete tehát töretlen, az első negyedéves 5,2%-os piacon tapasztalható áremelkedés az eddigi legnagyobb, ami a válság után mutatkozott, ez pedig megelőzi az Európai Unióban rögzített – 4%-os – átlagot. A két éve tartó fellendülés során a használt lakások átlagárai mintegy 29%-kal emelkedtek, ehhez azonban hozzátartozik, hogy az utóbbi két évben az ingatlanpiacot egyfajta kettéosztottság jellemezte hazánkban. A vidéki nagyvárosok közül a legdinamikusabban Székesfehérváron, Tatabányán, Debrecenben, Veszprémben és Szombathelyen emelkedtek az árak, amely 15-19%-os változást jelent 2015 és 2016 között. Ugyanebben az időszakban akadt olyan terület is – Salgótarján -, ahol a Ft/m2 árak csökkentek, illetve lényegesen kisebb mértékben- Szolnok, Nyíregyháza - emelkedtek.

Beindulnak az építkezések?
2016 az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően az új lakások éve lehet, év végéig mintegy 10-12 ezer, a következő években 20-30 ezer új lakás átadása várható az elemzők szerint. Az még kérdéses, hogy ez milyen hatással lesz a jelenlegi lakáspiaci helyzetre, egyes feltételezések szerint a használt lakások drágulása megállhat, sőt az új lakások túlkínálata esetén csökkenhet is az átlagár.
Tatabányán is megugrottak az árak
Tatabányán az eladó lakások árai nagyon látványosan emelkedtek 2015 és 2016 január között: a panellakások átlagárai 15%-kal, a téglaépítésű lakások négyzetméterenkénti átlagárai - az országos viszonylatnál jóval dinamikusabban – 40%-kal emelkedtek. A családi házak átlagárai kisebb ingadozásokat mutatva mindössze 1%-kal nőttek egy év alatt, az idei év első félévében viszont már kiemelkedő szerep jutott az utóbbi ingatlantípusnak, az átlagos négyzetméterenkénti árak 8%-kal bővültek. Ezzel párhuzamosan a téglalakások árai minimális mértékű csökkenést mutattak, a panellakások pedig visszafogott ütemben – 3%-kal – változtak.

A tatabányai ingatlanárak alacsonyabbak az országos viszonylathoz képest, a tégla-és panellakások átlagárai ettől jelentősen – mintegy 40-55%-kal –, a családi házak kisebb mértékben – 7%-kal - elmaradnak. Az ország egyes vidéki nagyvárosaihoz képest a tatabányai ingatlanok kedvező áron vásárolhatóak meg, a családi házak átlagos Ft/m2 árai 16-25%-kal alacsonyabbak, a tégla-, és panelépítésű lakásokhoz pedig 24—50%-kal kedvezőbben juthatunk.

Tatabánya ingatlanárai az ország egyes nagyvárosival összevetve, illetve országos viszonylatban (Ft/m2)

Emelkedhet a csok népszerűsége

Az év első felében több mint ötvenezer ügyfél érdeklődött a módosított csok iránt, az időszakban a bankok több mint kilencezer igénylést fogadtak be. Az adatokból kitűnik, hogy a kliensek elsősorban érdeklődőkként vannak jelen, ők főleg használt lakás vásárlására vették igénybe a kedvezményt. A kérelmek és a megkötött támogatási szerződések száma az év második negyedévében megugrott, a befogadott kérelmek száma és a támogatási összeg is kétszeresére emelkedett az első negyedévhez képest. A Tatabányán elérhető 10+10 milliós feltételeknek megfelelő ingatlanok jelenleg szűkös kínálatban állnak rendelkezésre, melyek megvásárlásához a csok mellé kedvezményes hitel vagy önerő megléte szükséges. Az új lakások kínálatának bővülése elemzők szerint 2017-től várható, ami a használt lakások árára is hatást gyakorolhat.

Forrás: Ingatlannet.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t