Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. November 25. 10:17, hétfő | Helyi

Pénzügyekről diákoknak

Pénzügyekről diákoknak

Gazdálkodj, élj okosan – akár ez is lehetne az elnevezése annak a nevelési programnak, melyet a Junior Achievement Magyarország (JAM) kiemelten közhasznú non-profit szervezet és az AXA Biztosító indított

A programban, a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola 8. osztályos diákjai is részt vehettek pénteken. Menoni Tímea önkéntes úgy élte: a diákok reakciói, válaszai tükrözték az otthon látott, átélt családi modellt.
Az oktatási program keretében Menoni Tímea, az AXA Biztosító önkéntes munkatársa három előadást tartott az intézmény végzős diákjai számára. A tanulók a valós életet modellező feladatok segítségével, interaktív és gyakorlatorientált módon sajátíthatták el, hogyan kell a pénzzel gazdálkodni, megtakarítani és családi költségvetést tervezni, illetve felkészülni az előre nem látható élethelyzetek – például egy betegség vagy a munkahely elvesztése – miatt jelentkező anyagi kockázatokra.
A tanulók különböző jövedelemviszonyokkal rendelkező kétgyermekes családokat alkottak, s a találomra kiválasztott ún. álláskártya döntötte el, hogy milyen állást töltsön be és ezzel együtt milyen bérezésben részesüljön az édesanya, édesapa. Az öt család havi bevétele 355 és 670 ezer közötti skálán mozgott, a legfőbb kiadási tételeket, mint a megtakarításra, lakhatásra, közlekedésre, életmódra, élelmiszerre, szórakozásra, ruházkodásra és egyéb költségekre szánt összeget a diákok határozhatták meg, természetesen nem lépve túl a rendelkezésre álló keretet.
Az első kellemes meglepetés akkor érte az előadót, amikor kiderült, hogy valamennyien fontosnak tartják a havi rendszeres megtakarítást, ugyanakkor többen nem voltak tisztában azzal, milyen összeggel terhelheti meg az élelmiszer és a ruházkodás a család büdzséjét, s hogy amit ők terveztek, az bizony nem elegendő. A helyzetgyakorlat során tehát megtapasztalhatták, milyen, amikor a legfontosabb és legszükségesebb kiadások fedezése érdekében kompromisszumokat kell hozni, csökkenteni a kevésbé égető tételeket, akár lemondani az autózásról, s helyette kerékpárral közlekedni.
Menoni Tímea úgy vélte, több tanuló láthatóan otthon is részese a családi büdzsé megtervezésének, vagy legalábbis rálátása van, a helyzetgyakorlatokat ők teljesen életszerűen oldották meg. Ne gondolja azonban senki, hogy ez a nevelési gyakorlat egyértelműen köthető a módosabb, vagy éppen a kevésbé tehetősebb családokhoz, hiszen pénteken mindkettőre akadt példa.
Számos váratlan esemény létezik, amelyek a gondos tervezés és óvatosság ellenére is befolyásolhatják a gazdálkodást: vagy úgy, hogy nőnek a kiadások, vagy úgy, hogy csökkennek a bevételek. A diákok ezzel is tisztában voltak és sorolták is a lehetséges balesetteket, betegségeket, természeti katasztrófákat, házbetöréseket. Azzal viszont kevésbé voltak tisztában, hogy a különböző biztosítási formák mire, mikor, hogyan nyújtanak gyógyírt, ha bekövetkezik a baj. A gépjármű-biztosításról például azt gondolták, hogy az ügyfél által fizetendő összeg a jövedelmi viszonyok alapján dől el, s hogy a 20 éves, Ausztriába síelni utazó fiatal utasbiztosítása kevesebbe kerül, mint a középkorú hölgyé, aki borkóstolásra megy Franciaországba. Ez utóbbi idősebb, nagyobb eséllyel huny el az út során – vélekedtek a fiatalok, ám az önkéntes eloszlatta a tévhiteket, s ennél a témakörnél is a megfontoltságra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a túlbiztosítást elkerülendő fel kell mérni, hogy a családot érintő kockázatok közül melyek a legkritikusabbak, s azokra kell biztosítást kötni.
Az előadások után Menoni Tímea az időnként tapasztalt ismerethiány kapcsán kiemelte: a programnak épp az a célja, hogy növeljék a pénzügyi tudatosságot, s a diákok láthatóan számos új információval gazdagodtak. Erre egyébként a jövőben várhatóan évről-évre lehetősége lesz a különböző korcsoportú többi környei diáknak is, mivel az előadás során használt háttér- és információs anyagokat, munkafüzeteket az előadó az intézmény kérésére rendelkezésére bocsátotta, így a program megismételhető.
Az 1993 óta működő Junior Achievement Magyarország a Junior Achievement Worldwide tagja, amely a világ mintegy 124 országában 9,7 millió fiatalt képez évente. A JAM a fiatalok üzleti és pénzügyi kockázatokkal és ismeretekkel összefüggő képzését végzi és a diákok a munka világára való felkészülését segíti. A JAM és az AXA együttműködése eredményeképpen a világ számos országában már sikerrel működik a Biztosítsd a sikeredet! elnevezésű program, amelyben – sikeres pályázatukat követően – ezúttal a környei mellett 5 budapesti és 9 vidéki általános és középiskola összesen 382, 12 és 18 év közötti diákja vesz részt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.