Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. December 04. 08:44, kedd | Helyi

Plakátkampány az ittas járművezetés ellen

Plakátkampány az ittas járművezetés ellen

A három hónapon át tartó akció során helyi és helyközi buszjáratokra kihelyezett óriásplakátokon hívjuk fel az állampolgárok figyelmét az ittas járművezetés veszélyeire.

Komárom–Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Vértes Volán Zrt. valamint a Moriani Consulting Kft. támogatásával látványos plakát-kampányt indított az ittasan okozott közlekedési balesetek megelőzése érdekében.

Komárom-Esztergom megyében 2012- január 1. és 2012. október 31. között az előző év hasonló időszakához képest kis mértékben ugyan, de emelkedett ( +4%-kal; 2012. évben 398; 2011. évben 384) a személysérüléssel járó balesetek száma és az ittasan okozott balesetek számában is növekedés tapasztalható (2011-ben 48 volt, 2012-ben pedig 54).
Az ittas járművezetők száma kis mértékben ugyan, de csökkent (az előző évi 246-ról 235-re változott). Ittas járművezetés miatt a megyében 5.603 főt sújtottunk közigazgatási bírsággal. 2011. július 1-jétől a közúti közlekedés szabályairól szóló 1988. évi I. törvény módosításával az alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetőkkel szemben már nem lehet szabálysértési eljárás kezdeményezni, hanem részükre közigazgatási bírságot kell kiszabni. A gépjárművezetők esetében közigazgatási eljárásban 100.000-200.000 forint pénzbírságot kell megfizetnie a szabályszegő járművezetőnek. 0,5 mg/l érték fölött az elkövető már bűncselekményt valósít meg, amely büntető eljárást vont maga után. A kerékpárral főúton közlekedők esetében enyhébb az elbírálás, ugyanis esetükben 30.000-60.000 ezer forint a kiszabható bírság összege.
Az ittas gépjárművezetők és kerékpárosok potenciális veszélyt jelentenek a közlekedés többi résztvevőjére. Alkoholos befolyásoltság alatt romlanak a vezetői képességek, lassulnak a reflexek, megnő a reakcióidő. Mindezen körülmények megnövelik a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Az ittasan okozott közúti közlekedési balesetek megelőzése érdekében. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ennek érdekében dolgozta ki az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Vértes Volán Zrt. valamint a Moriani Consulting Kft. támogatásával a 2012. december 1-jén útjára indult Plakát-kampányt, melynek célja, hogy az ittas állapotban közlekedők számát jelentős mértékben csökkentsük, és felhívjuk a figyelmet az ittas járművezetés veszélyeire.
A plakátok a Vértes Volán négy autóbuszán láthatók a következő 3 hónapban, emellett Esztergom és Dorog térségében további 5 óriásplakát került kihelyezésre a főutak mellé, illetve közintézményekben, szórakozóhelyeken kihelyezett plakátok segítségével hívjuk fel az állampolgárok figyelmét a jogkövető magatartásra.
Mint azt Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója a kampánnyal kapcsolatban elmondta, egy közlekedési vállalattól minden olyan kampány, amely a biztonságos vezetést, a balesetek megelőzését szolgálja, hatványozott figyelmet kell, hogy kapjon. A Vértes Volán Zrt. évente több mint 15 millió utazást bonyolít le autóbuszaival Komárom-Esztergom megyében, és innen indulva. Németh Tamás szerint „a közlekedők jól ismerik a helyzetet, amelyben akár vétlen félként kerülnek baleseti szituációba. Így nem elég csak a saját biztonságunkra ügyelni, hanem részt kell vennünk a megelőzésben, a tájékoztatásában is. A társadalmi felelősségvállalásunk ezen kampányban való részvétellel is megnyilvánul.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.