Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. December 16. 08:36, hétfő | Helyi

Régi idők karácsonyai

Régi idők karácsonyai

Nem csupán karácsonyi szöszmötölőre, díszek és ajándékok készítésére, de múltidézésre is csábította a vértessomlóiakat szombat délután Berky Béláné a Művelődési Házba

A programra érkezőket Póczos Miklós felajánlásának köszönhetően díszes karácsonyfa várta, s meglepetésként Zippenfénig Ferencné és lánya, Nikolett kézműves remekei gyöngyből, fonalból, üvegből, fából, s egyáltalán nem utolsó sorban paverpol-al, azaz levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyaggal készített csodás dísztárgyak.
Ám a legújabb, legmodernebb technikák mellett régmúlt idők karácsonyait is a terem falai közé varázsolták. Pfiszterer Jánosné, a 75 esztendős Mica tanító néni idézte fel csillogó szemekkel gyermekkorát. Mint mesélte, annak idején november 25-ével kezdődött az ünnepvárás, amikor elcsendesült a falu, nem volt hangos éneklés, tánc. Luca napkor megszámolták az elvetetett búzamagokat, s azt is, hogy hány bújik ki belőle, hiszen ebből következtették ki, milyen termés várható. Karácsonyra a szálak szépen megdúsultak, elhajoltak, a közepébe gyertyát helyeztek, s így lett az ünnepi asztal dísze a Luca búza.
24-én böjtöltek, délre bablevest és tésztát készítettek az asszonyok és az éjféli mise után kerülhetett az asztalokra a jellegzetes somlói étel, a dinsztelt kolbász
Abban az időben még házilag készítették az ajándékokat. Az apukák faragószékkel a fiúknak lovacskát, kiskocsit, a lányoknak pedig bölcsőt, amikbe az édesanyák varrták a párnákat, s a papírmasé fejű babákat. Ezeket a babákat azonban az angyalok minden novemberben „elvitték” – mosolygott az emlékeken Mica néni, aki idősödve azt is megfejtette, miért: decemberben új ruhába öltöztetve kerültek ismét a fa alá. De természetesen a karácsonyfa sem kivágott fenyő volt, hanem szintén a férfiak készítették fából: a törzsére egyre nagyobb keresztek kerültek, azokat körbefonták dróttal, zöld, bevagdosott krepp papírral betekerték, s a tetejére faragott csillag került. A kúp formájú fát pattogatott kukoricalánccal díszítették, s amikor nem lehetett cukrot kapni, aszalt szilvát csomagoltak díszes papírba.
Akkortájt nagy szegénységben éltek és az állattartás ünnepnapokon is rengeteg munkát adott hajnaltól napestig. Mica néni mégis úgy érzi, hogy azok a karácsonyok nyugodtabbak és meghittebbek voltak...

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.