Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Január 28. 12:02, kedd | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Ritka betegsége miatt gyerekként megvénült - mégis boldog

Ritka betegsége miatt gyerekként megvénült - mégis boldog

Nyolcmillió gyermekből egy születik ezzel a rendellenességgel.

A Progeria (Hutchinson–Gilford szindróma) egy rendkívül ritka genetikai rendellenesség, amelyben nagyon fiatal korban már kezdnek jelentkezni az öregedés jelei. A progeria görög szó, jelentése “idő előtti idős kor”. A betegség előfordulása nagyon ritka. Nyolcmillió megszületett gyerekből egynél fordul elő.

Az első tünetek már másfél, két éves korban jelentkeznek, amikor a haj kezd elhullani, az arc és a test bőre már mutatja az öregedésre jellemző tüneteket. A fej a megszokottnál nagyobb, az áll kicsi és éles, az orr pisze. A gyerek értelmi és motoros fejlődése azonban nem érintett. Szellemileg jól fejlődik, értelmes és hasonló módon többi társához megtanul időben járni és beszélni.

A gyermekkora a tünetek még kifejezettebbé válnak. A bőr szklerodermia jellegű elváltozásokat szenved, megvékonyodik, kiszárad és ráncos lesz. A haj teljes mértékben elhull és más testszőrzet sem alakul ki. A test vékony, kicsi és törékeny, a csontok és izmok sorvadásnak indulnak, a testzsír tömege csökken és egy idős kori sorvadás aspektusát kelti.

A fej aránytalanul nagyobb a testnél, kopasz és jól láthatók a vékony bőrön keresztül a vénák rajzolatai. A belgyógyászati elváltozások közül a legjelentősebbek a szívérrendszeri és veseproblémák. A korai érelmeszesedés jelentősen lerövidíti az életkilátásokat. A várható élettartam az esetek nagy részében 15 év alatti.

A halált leggyakrabban szívinfarktus vagy agyvérzés okozza. Az aggastyán test mégis tiszta és értelmes elmét rejt. Ezeknek a gyerekeknek az intelligenciájuk normális vagy akár átlagon fölüli. Napjainkban világszerte közel 300 ismert progerias eset van.

Egyik legkiemelkedőbb és legszívhezszólóbb történet az év elején elhunyt Sam Bernstörténete. A massachusettsi Foxboro High School diákját két éves korában diagnosztizálták progeriával. Az iskolában azonban nagyon jól teljesített és elérte a legmagasabb kitüntetéseket. Közben zenél és a cserkészcsapatnak is kiemelkedő alakja volt. Halála előtt múlt év novemberében dokumentumfilm is készült róla. Nem sokkal halála előtt fellépett a TEDx egyik előadásában ahol az aggastyántestben élő gyerek a boldog élet titkairól beszélt a nagyközönségnek.

Amikor megkérdezték tőle egy interjú keretén belül, hogy mi a legfontosabb dolog, amit tudni kell róla csak ennyit válaszolt: „Egy nagyon boldog életem van. Annak ellenére hogy sok a nehézség és az akadály ez életemben, nem akarom, hogy az emberek úgy érezzék hogy rossz nekem.”

Egyik életfilozófiája Ferris Bueller-től származik: Fogadd el azokat a dolgokat amiket nem tehetsz meg, mert rengeteg olyan dolog van ami csak rád vár.

A fiatalember magáról, boldog életéről beszél ezen a videón:

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.