Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2015. Október 22. 11:31, csütörtök | Helyi

Sikerrel zárul a TÁMOP 1.1.1 projekt Komárom-Esztergom megyében

Sikerrel zárul a TÁMOP 1.1.1 projekt Komárom-Esztergom megyében

Komárom-Esztergom megyében több, mint 277 milliós támogatással segítette a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 380 megváltozott munkaképességű ember újra munkába állását.

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal 2015. október 21-én tartotta Tatabányán, „A megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” elnevezésű TÁMOP 1.1.1 projekt rehabilitációs állásbörze sorozatának helyi állomását és a projekt megyei záró konferenciáját. Az NRSZH TÁMOP 1.1.1 projektnek köszönhetően az országban eddig több mint 9 500 megváltozott munkaképességű ember kezdett újra dolgozni. Komárom-Esztergom megyében a programnak köszönhetően 380-an helyezkedtek el.
Hazánkban a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya jelentősen elmarad az általános foglalkozatási arányoktól, de elmarad az európai átlagtól is. A statisztikai adatok szerint még mindig több mint 60 ezer olyan betöltetlen munkahely van hazánkban, amelyek esetében a cégek inkább befizetik a rehabilitációs hozzájárulást, mintsem hogy megváltozott munkaképességű munkavállalókat alkalmaznának, miközben több tízezer érintett áll készen a munka világába történő visszalépésre. Fontos tudni, hogy az Európai Unió célkitűzése szerint 2020-ra a tagországok mindegyikében meg kell valósulnia a 75%-os foglalkoztatási rátának, az aktív korú népesség minden munkavállalói szegmensében. A siker érdekében mind az Unió, mind a nemzeti kormányok jelentős erőforrásokat mozgósítanak, pozitív és negatív ösztönzők sorát vezetik be. A pozitív ösztönzők egyike a TAMOP 1.1.1-12/1 kiemelt projekt is.
A projekt megvalósítási időszaka 2012. november 1-től 2015. november 30-ig tart. A projekt országos megvalósítása során 82 szolgáltatási helyen állnak munkatársaink a hozzájuk forduló rehabilitációs ellátásban részesülő megváltozott munkaképességű ügyfeleink rendelkezésére. A megyei kormányhivatalokkal történt együttműködés eredményeként országosan 12 465 fő, míg Komárom-Esztergom megyében 457 fő megváltozott munkaképességű ember került a programba.
A foglalkozási rehabilitáció elősegítéséhez a rehabilitációs szolgáltatások széles köre mellett a munkaerő-piaci képzés, utazási és a munkába járás, a munkaköri és képzési alkalmassági vizsgálatok valamint a bérköltség-támogatás igénybevételével élhettek ügyfeleink. A foglalkozási rehabilitáció egyik legfontosabb állomása a munka világából hosszú évek óta kiesett, elavult szakképzettséggel rendelkező, megváltozott munkaképességű programrésztvevő emberek képzése az egyéni munkaképesség és a megváltozott lehetőségek által kijelölt kereteken belül. A projektben összesen 2 652 ügyfél fejezte be sikeresen képzését, Komárom-Esztergom megyében az ügyfelek foglalkoztathatóságának javítása érdekében 56 képzés támogatása valósult meg.
Az Európai Uniós forrásokból finanszírozott projekt keretösszege – a 2015. májusban történt 2 Mrd Ft összegű forrásemelést követően – 13,7 milliárd forint, közvetlen támogatásokra 7,2 milliárd forint fordítható. Komárom-Esztergom megyében erre a célra 277 millió Ft-ot biztosított a projekt. A program legfontosabb eleme az elhelyezkedést elősegítő 100 %-os bérköltség- támogatás, erre országosan – 8 595 ember foglalkoztatásához, 6,5 milliárd Ft forrás biztosítható. A projekt a megyében 262 millió Ft támogatással 324 ügyfél foglalkoztatásához nyújtott támogatást a munkagyakorlat, munkatapasztalat megszerzése érdekében, akik közül 128 munkavállalót foglalkoztattak tovább támogatás nélkül a munkaadók. Támogatás nélkül a projekt szolgáltatásainak köszönhetően további 56 ügyfél elhelyezkedését segítették elő a projekt munkatársai.
A projekt a teljes projektidőszakban támogatja az ügyfeleket annak érdekében, hogy tartós munkaerő-piaci elhelyezkedéshez segítse őket. Ennek keretében került sor 2015. október 21-én Tatabányán, a Vértes Agorájában megrendezett megyei záró konferencia előtt egy megváltozott munkaképességű ügyfelek számára szervezett sikeres rehabilitációs állásbörzére. A megjelent 18 munkáltató együttesen 271 munkavállalót keresett mintegy 46 féle munkakörbe. Az állásbörzén 147 érdeklődő ügyfél vett részt, akik több, mint 435 álláspályázatot adtak le a börzén részt vevő munkaadóknál. A munkaadók a visszajelzések alapján 121 fő felvételére látnak esélyt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.