Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 16. 21:54, csütörtök | Helyi

Százmilliós felújítási programot indított a Komtávhő

Százmilliós felújítási programot indított a Komtávhő

A Komtávhő Zrt. megkezdi két kilométer hosszú gerincvezeték elöregedett szigetelésének cseréjét, valamint 48 hőközponti szivattyú korszerűsítését.

A közel 100 millió forintos beruházáshoz a társaság 49,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. A támogatás összegének 85 százaléka, vagyis 42 millió forint az Európai Unió Kohéziós Alapjából, 15 százaléka vagyis 7,5 millió forint Magyarország központi költségvetéséből származik.

A projekt célja a távhőszolgáltatás energia-hatékonyságának növelése a vezetéki hőveszteség csökkentésével és a szivattyúk által felhasznált villamos energia csökkentésével.

Az érintett primer vezetékek; a Tatabányai Erőművet a várossal összekötő gerincvezeték egy része, illetve a Jubileum park mögötti szakasz egy része. Az Erőműtől induló vezetékszakasz 250 méteres nyomvonalán négy vezeték található. A Jubileum park mellett mintegy 300 méteres nyomvonalon három párhuzamos vezeték szigetelésének felújítása történik meg. Ezeken a szakaszokon a szigetelés életkora meghaladja a 30 évet.

A beruházás során a vezetékek felületét megtisztítják, felületkezelő anyaggal bevonják, a csövek új hőszigetelést és horganyzott acéllemezből álló burkolatot kapnak.

A hőközpontok közül 33-ban az elöregedett, 20-30 éves szivattyúkat korszerű, változtatható fordulatszámú berendezésekre cserélik, 15 hőközpontban pedig a szivattyúkat frekvenciaváltóval látják el a gazdaságosabb üzemelés érdekében. A korszerű berendezések a korábbi gépekhez képest akár 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak.

A hőveszteség csökkenésével és a villanyáram fogyasztás mérséklésével a Komtávhő évente 12,7 millió forintot takarít meg. Az energia megtakarítás következtében az üvegházhatású gázok kibocsátása évente 255 tonnával csökken.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.