Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Április 18. 00:00, szombat | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

TeSzedd! akció 2015-ben is

TeSzedd! akció 2015-ben is

Az idei akcióra május 7-ig lehet jelentkezni a www.teszedd.hu weboldalon.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma és idén immár ötödik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei.

A mozgalmat szűkebb-tágabb környezetünk megtisztítására hozták létre, a szervezők ugyanakkor azt is szeretnék, ha minél több ember kifejezésre juttatná a benne rejlő igényt a tisztaságra és felhagyna a szemeteléssel. Hiszen ha a kukába kerül a szemét, akkor nincs mit összeszedni. Emellett céljuk az is, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére.

A TeSzedd! idén is szerepel nemzetközi porondon: Magyarország 2014-ben csatlakozott az akcióval a „Let’s Clean Up Europe!” elnevezésű összeurópai kezdeményezéshez, amit az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programja keretében szerveznek meg évről évre, és amelynek keretében idén szintén májusban szedik a szemetet egyszerre, egy hétvégén Európa polgárai.

A kezdeményezéshez könnyű csatlakozni, csak egy e-mail cím és egy jelszó megadására van szükség a teszedd.hu Jelentkezem! menüpontban, a regisztráció gombra kattintva.

A sikeres regisztráció után lehet eldönteni, hogy valaki önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) szeretne csatlakozni egy találkozási ponthoz, vagy helyi koordinátorként szeretne létrehozni egy találkozási pontot. Ha előbbiről van szó, akkor „Új önkéntes csoportot”, ha utóbbiról, akkor „Új találkozási pontot” kell létrehozni.

Idén három nap közül lehet választani: május 15-én, 16-án vagy 17-én lehet szemetet szedni.

Azt, hogy a kiválasztott napon mikor kezdődik a szemétszedés, minden esetben a helyi koordinátor határozza meg akkor, amikor létrehozza a találkozási pontot. Az önkéntesek ezt az információt már az önkéntes csoport létrehozása közben is láthatják, amikor kiválasztják a megfelelő találkozási pontot. Az itt megjelölt időpontban gyűlik össze az önkéntes csapat a találkozási ponton és indul el együtt szemetet szedni. Az akció minden egyes találkozási ponton addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

A szemétszedés pontos helyét is a helyi koordinátor határozza meg. Az lehet magánterület és közterület is, bármilyen olyan szemetes hely, amely nincs körbevéve kerítéssel.

Fontos tudnivaló, hogy nem lehet összeszedni bármilyen szemetet. A TeSzedd! keretében nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Szintén nem gyűjtenek zöldhulladékot. Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható, például nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák. A TeSzedd! keretében nem gyűjtenek szelektíven!

Mielőtt az önkéntesek elkezdik a „teszeddelést” a helyi koordinátor tart nekik egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, arról, mire kell figyelni, hogy senkinek ne essen baja az akció közben. A szedéshez az OKTF NHI, azaz mi biztosítunk eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot. Minden önkéntes a helyi koordinátortól veszi át az eszközöket a Találkozási ponton, és a jelenléti ív aláírása után már indulhat is a „tavaszi nagytakarítás”!

Tavaly a TeSzedd! keretében több mint 1800 helyszínen becslések szerint 180-200 ezer ember szedhetett szemetet. Ezzel Magyarország egyedül teljesítette a teljes európai uniós elvárást négy évre vonatkozóan a szemétszedés résztvevőinek tekintetében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.