Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Szeptember 15. 08:00, szombat | Helyi

Székelyföldön jártunk, keltünk

Székelyföldön jártunk, keltünk

Raáb Zoltán tatabányai fotográfus „Jártamban keltemben” című, Erdélyben készült fotóiból álló tárlatával indította idei kiállítási évadját a Keri Galéria.

A megnyitón Cserteg István, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője és Dallos István fotóművész is méltatta a fotós munkásságát. A Raáb Zoltán eddigi, több mint harminc éves munkásságát, javarészt a motorok és autók, a rock koncertek és a Diákszigetes riport sorozatok fémjelezték, ám most egy új témában is megmutatta látásmódját. „Kiállításom célja, hogy az erdélyi emberek küzdelmes életmódját, az összetartozást, amit képviselnek, és a gyönyörű tájakat, ahol élnek megmutassam.”- fogalmazott a művész. Raáb Zoltán tapasztalatait, gondolatait úgy foglalta össze: A magyar ember, ott nagyon magyar ember. Sokat tanulhatunk tőlük, de egyet mindenképp: a haza szeretetét.

Cserteg István, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője áhítattal beszélt Székelyföld csodáiról, amiket - mint fogalmazott – muszáj mindenkinek megismerni, ha másként nem megy, legalább így, fotókon keresztül. Az ügyvezető azért is tartja ezt fontosnak, mert meglátása szerint a határt átlépve érdemes nem Romániában gondolkodni, hanem magyar településekben, emberekben, kultúrákban és hagyományokban. Cserteg István megnyitó beszédében kihangsúlyozta: a fotókat nézve, jó látni, hogy az ember egy kicsit hazaért.

Dallos István a fotózás társadalmi hasznáról beszélt, valamint felhívta figyelmünket Raáb Zoltán mozaikszerű, hű ábrázolására, amelyeket elnézve, úgy érezhetjük, székelyföldön vagyunk. A méltató szavak után, a fotós egy képet ajándékozott helyszínt biztosító intézmény igazgatónőjének, aki örömmel mesélte, hogy a tanári szobában, a folyosókon és az ő irodájában is lassan betelnek a falfelületek, a Keri Galériában kiállító művészektől kapott alkotásoktól.

Raáb Zoltán 1956-ban született, s tizenéves korában kezdett el fotózni, először természetesen csak mint amatőr fotós. Első felvételeit autókról készítette. Később figyelmét a rockzene változatos, érdekes, izgalmas világa keltette fel. A Diáksziget eseményeit 1994-től követi nyomon fényképezőgépével.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.