Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2013. December 16. 08:22, hétfő | Helyi

Szerencsekívánó kotyolók Környén

Szerencsekívánó kotyolók Környén

Talán soha nem fog kiderülni, hogy mennyire hoz valóban szerencsét minden év december 13-án a környei táncos kotyoló fiúk szerencseszalmája, az viszont biztos, hogy rajtuk nem múlik

László Márta kezdeményezésére lassan 25 esztendeje Luca napján útra kelnek, s kotyolnak az iskola valamennyi osztályában, a Polgármesteri Hivatalban, a takarékszövetkezetben és a Vackor Óvoda és Bölcsődében.
Szabad-e a kendtek tisztességes, becsületes házánál lucázni? Szabad-e kotyolni? – hangzik ilyenkor a fehér ruhába öltözött, arcukat eltakaró fiúk kérdése, s bármennyire is tűnhetnek ijesztőnek, a válasz természetesen mindenhol „igen” – annak reményében, hogy mindenkinek jut a szerencseszalmából. Merthogy a Zala megyei Garaboncról származó kotyolás hiedelme szerint a szerencsekívánó strófák – mint például a „Kendtek tyúkja úgy megülje a tojást, mint én ezt a szalmát!” – közben elszórt szalma szerencsét hoz. De csak akkor, ha az utolsó szemig felszedik a földről.
A szerencsekívánó, termésvarázsló út a fiúknak mindenesetre valóban bőséget hozott, hiszen a kosaruk és zsákjaik pénteken szokás szerint megteltek édességgel és gyümölccsel. Idén egy apuka invitálására még kis kitérőt is tettek egy üzletben, s egyáltalán nem bánták meg, hiszen utána finom Dörmi ütötte a markukat. A fiúk feje csak azért fájhatott, mert a piskótaszeletek a kotyolás végére szó szerint lapultak a temérdek ajándék mélyén…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.