Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Október 26. 15:23, péntek | Helyi

Színesedhetnek a városrészek

Színesedhetnek a városrészek

A Városházán Schmidt Csaba polgármester adta a „Színes városrész – Tatabányán” címmel indított tervezési ötletpályázatot díjazottjainak az elismeréseket.

A győri Széchenyi István Egyetem építészhallgatói számára kiírt versenyre tíz tervcsomag érkezett, a bírálós bizottság ebből választotta ki a győzteseket. A pályamunkákat a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában kiállították, hogy a tatabányaiak is leadhassák szavazataikat a közönségdíjra.

Az ötletpályázat célja az volt, hogy a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara építészmérnök hallgatói - akár csoportokban dolgozva - kreatív, friss szellemiségű, az egyszerű homlokzati színezésen túlmutató megoldásokat találjanak, illetve alkalmazható lehetőségeket tárjanak fel a nagyvárosi, tömbházas lakóterületek felújítására, rehabilitációjára.

A Bíráló Bizottság október 20-i ülésén részletesen megvizsgálta a beadott pályaműveket és a tervezési ötletpályázatot eredményesnek nyilvánította. A tíz beérkezett pályaműből hat foglalkozott az Ifjúmunkás út két tízemeletes panelépületével, három a Dr Vitális I. utca garzonházával és csak egy a Ságvári út meletti “szocreál” lakópületekkel, bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a hallgatók szerint a ’60-as és ’70-es évek tömeges lakásépítése gyorsabban amortizálódott, illetve kevésbé volt élhető lakókörnyezet, mint az ’50-es években létrehozott, emberi léptékű, jobban formált tömbházas telep.

Az épületszínezési javaslatok többsége a nagy, sík felületeket jobbára fehér-, törtfehér színnel -mintegy háttérként- kezelte, a határozott színeket a síkból kilépő, általában új építésként javasolt plasztikai elemeken használta. A sikeres pályaművek az egyszerű színezési terven túlmutató, olyan – kisebb- és nagyobb közösségek számára összekovácsoló erőt jelentő javaslatokat adtak, melyek a feladat szociológiai összefüggéseire is rámutattak.

A fődíjat (1 db MacBook Pro 13” notebook 3 éves használati joga) a 9. sz. pályamű, készítői: Orcsik Szabolcs, Schön Csaba, nyerte. Díjat nyert még (1-1 db DELL Latitude E5420 laptop 3 éves használati joga) a 6-os (Szalánczi Donát, Tóth Balázs), a 7-es (Mészáros Mária, Salacz Orsolya ) és a 10es számú (Kraszlán Gergely ) pályamű. A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara és a SZE Épülettervezési Tanszék által felajánlott különdíjat nyert (építészetiajándékcsomag) a 8-as számú pályámű (Farkas Dóra, Koritsánczky Márk). A közönségdíjat (1 db iPAD táblagép) 3 éves használati jogát a 3. számú pályamű (Löw Attila, Kohonicz Mihály, Pintér Katalin). A város a pályaművekből reprezentatív kiadványt készít mellyel fel kívánja hívni a polgárok figyelmét a feltárt lehetőségekre, a követendő példákra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.