Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Február 10. 10:07, kedd | Helyi

Szomori farsang finom süteményekkel

Szomori farsang finom süteményekkel

Farsangi mulatságra hívták a helyi és környékbeli, bálozni szerető közönséget az elmúlt hétvégén a szomori hagyományőrző tánccsoportok

A megnyitó után a helyi gyermek és ifjúsági német nemzetiségi tánccsoportok adtak műsort a jelenlévőknek, majd az immár hagyományos süteménysütő verseny eredményhirdetése következett.
Cserteg István, A Vértes Agorája munkatársa – a zsűri elnöke – értékelte a beérkezett finomságokat és elmondta, hogy három évvel ezelőtt a Német Nemzetiségi Önkormányzat elhatározta, hogy a farsang keretében meghirdeti a helyi sütni szerető háziasszonyok között a süteménysütő versenyt.
A zsűri tagjai voltak még: Polgár Ádám, Talabér Gábor és Szabó Péter, az IREKS-STAMAG Kft képviseletében. A süteményverseny kategória győztesei lettek: Kaltenecker Anna, Brunáczki Teréz és Oberchauser Alexa.
Elsődleges céljuk nem csupán a verseny volt, hanem az, hogy minél több olyan süteménnyel találkozzanak, amellyel nagyanyáink kedveskedtek szeretteiknek. Kedvező fogadtatásra talált az ötlet, ezért a szervezők elhatározták, hogy az elmúlt három év süteménycsodáit egy kis füzetben gyűjtik össze, hogy minél többen megsüthessék az itt élő „házi cukrászmesterek” alkotásait. Jelenleg 50 szomori recept várja, hogy kiadványba kerüljön még ebben az évben.
Ezt követően a pilisvörösvári Die Adlersteiner zenekar közreműködésével táncmulatság kezdődött, amelynek keretében a jelenlévők eltemették a farsangot.
A Somorer Jugendtanzgruppe – Szomori Ifjúsági Német Nemzetiségi Tánccsoport – tagjai évekkel ezelőtt újra életre keltették „Farsang Guszti” temetését. Valamikor, több mint fél évszázaddal ezelőtt szokás volt a faluban, hogy a farsangot egy vicces szertartás keretében eltemetik. Az újjászületett szertartásban a pap, a kántor, a ministránsok, a siratóasszonyok, valamint egy forrázó teknőben az elhunyt Farsang Guszti volt a közreműködő. Fájó szívvel váltak el tőle azzal a reménnyel, hogy egy év múlva újra találkoznak.

Címkék: farsang szomoron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.