Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Április 30. 13:51, kedd | Helyi

Szükség volt a Turul Mentőcsoport segítségére

Szükség volt a Turul Mentőcsoport segítségére

A hosszan elnyúló heves esőzés áradást okozott Komárom-Esztergom megyében. A Bikol patak elöntötte Tardoson a Malom-völgy keleti részét, melynek következtében a patak veszélyeztette Bikol Puszta lakosságát.

A káresemény felszámolására a lakosság védelme érdekében riasztották a Turul Mentőcsoportot.
Természetesen ez most csak gyakorlat volt, amely azonban rendkívül fontos, hiszen a Turul Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát hajtotta végre. A minősítés megszerzésével a megye lakosságának biztonsága erősödik, a mentőcsapat ugyanis bármikor bevethető lesz árvízi veszélyeztetettség esetén, így segítve a hivatásosok és a lakosság védekezési munkálatait.

A mentőszervezet tagjai hajnali 4 órakor kapták a riasztást, amely után 7 órára a csoport tagjai bevonultak a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A beérkezés után mindenki egészségügyi szűrő vizsgálaton esett át, valamint munkavédelmi oktatásban részesültek, melyet feladatszabás kövtkezett.

10 órára a tehergépjárműveket felmálházták, a személygépjárművek utas listája elkészült, így a csoport megkezdte a vonulást a káresemény helyszínére, ahol kiérkezés után felállította a műveleti bázisát.

A bázis kialakítása után érkezett a jelzés, hogy Bikol Pusztán a megáradt patak miatt kimenekítés vált szükségessé. A kimenekített lakosokat a tardosi Vörös Márvány Község Házában szállásolták el, amit a mentőcsapat műszaki mentő egységei rendeztek be a befogadásra. Az előkészített befogadó helyen a mentőcsoport EÜ és Krízisintervenciós csoportjai vették kezelésbe az arra rászorulókat regisztráció után.

Épphogy ellátták a sérülteket és megoldották a kimenekítettek elszállásolását, mikor megérkezett a következő jelzés, miszerint árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatok végrehajtása vált szükségessé. A mentőcsoport a délutáni óráktól a Bikol patak mentén gátat épített, buzgárt védett be.

Éjszaka a három műszaki mentő, valamint az egészségügyi komponens a védekezési szakaszon őrző szolgálatot látott el kétórás váltásokkal, négy-négy fővel. Emellett az operatív törzsben is egy-egy fő koordinálta kétórás váltásokkal a kárterületi tevékenységet.

Reggel 6 órakor az igazgatóság műveletirányítása jelezte az operatív törzsnek, hogy a Fejér Önkéntes Mentőszervezet kérése vonuljon Székesfehérvárra, a Bregyó Szabadidőközpontban felállított műveleti bázisra. A csoport tagjait az operatív törzs ügyeletese ébresztette, majd gyors táborbontás és reggeli következett, hogy 7 óra 30 perckor útnak indulhassanak. A TURUL tíz gépjárműből álló menetoszlopa 9 óra 20 percre megérkezett Székesfehérvárra, ahol a két mentőszervezet összekötőtisztje egyeztette, hogy a két szervezet milyen felszerelésekkel rendelkezik, valamint azt, hogy a tagok milyen szakképzettséggel rendelkeznek, valamint azt is, hogy hol lenne szükség a TURUL segítségére. Ezalatt a csoport komponensei felállították a műveleti bázist több napig elhúzódó védekezésre készülve.

A gyakorlat végrehajtását minősítő bizottság ellenőrizte, amelynek elnöke Jackovics Péter tű. alezredes, a BM OKF Műveletirányítási Főosztályának vezetője, tagjai Jambrik Rudolf tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltség vezetője, Vizi Ottó tű. alezredes, a Veszprém Megyei és Beke Zoltán tű. alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője.

A rendezvény zárásán Erdélyi István tű. ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettese az önkéntes szerepvállalás jelentőségét hangsúlyozta. Jackovics Péter tű. alezredes a minősítő gyakorlatot megfeleltre értékelte. A TURUL árvízi védekezésben a minősítését sikeresen megszerezte.

Az igazgatóság ez úton is gratulál a Mentőcsoport tagjainak a sikeres minősítéshez!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.