Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Június 29. 10:28, péntek | Helyi
Forrás: www.tatabanya.hu

Átadták a decentrumot

Átadták a decentrumot

Sorra készülnek el azok a beruházások térségünkben, amelyek a közösségi közlekedés modernizálásának hátterét biztosítják.

Tatán, a Fellner úton működő autóbusz-forduló épülete, valamint a közlekedés által érintett út felújítása mellett a szolgáltató, Tatabánya új átszálló decentrumát adta át.
„Egy problémára kerestük a megoldást, amelyhez rendkívül jól illeszkedett az a pályázat, amely a közösségi közlekedés egy új decentrumának kialakítását segítette elő. Szerettünk volna mindenképp egy mindenki számára jobban hozzáférhető, használható szolgáltatást, amihez elengedhetetlenné vált egy átszálló központ, amivel a városrészek közötti közlekedést egyszerűbbé tettük.” – mondta Schmidt Csaba polgármester az átadó ünnepségen. „Itt biztonságosan és gyorsan át lehet szállni egyik buszról a másikra, és adott esetben nem kell egy négysávos úton átkelni, ami nagy időveszteség is.” - folytatta a polgármester, majd hozzátette: Ez az átszálló központ beleilleszkedik abba a hosszú távú elképzelésbe is, amit a 2014. és 2020. közötti Tata-Biatorágy közötti vasúti rekonstrukció idéz elő. Eszerint az a legésszerűbb, ha már itt van egy buszátszálló, ahova szinte minden tatabányai busz becsatlakozik, akkor érdemes idehozni a vasútállomást is a közvetlen szomszédságába és együtt kialakítani a várótermet és a jegypénztárt. Ebből adódóan a hosszú távú befektetések is ide koncentrálódnak a közlekedés szempontjából – hallhattuk a polgármestertől.

Az átadó rendezvényen Dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkára is jelen volt és elmondta mindig örömmel tapasztalja, ha az ambiciózus tervek megvalósulnak, mint az történt itt is. Üdvözölte az összefogást, amely segítségével elkészült ez a projekt és a jövőre tekintve is hasonló együttműködést remél a térségben.

Az Omega Park mögött, a vasúti pálya szomszédságában az önkormányzat térítésmentesen biztosította a területet. Az új struktúrájú hálózat javítja majd az autóbuszjáratok kihasználtságát, és az eddig kevésbé ellátott területeknek is új lehetőségeket biztosít a helyi közlekedésben. A KDOP-4.2.3/09-2010-0002 jelű pályázat támogatásával összetett fejlesztés valósul meg ebben az évben Tatán, Tatabányán és a két kistérség további 18 településén. A projekt fontos állomása a tatabányai átszálló decentrum megépülése. Az áprilisi alapkőletétel óta eltelt három hónapban megépült az autóbuszvezetők számára kialakított pihenő és szociális helyiség, négy korszerű, üveg utasváró, 1615 négyzetméter díszburkolatú út, valamint 278 négyzetméter járda. A 2074 négyzetméternyi zöldterületre 25 földlabdás fát és örökzöldet, valamint 58 bokrot telepített a szolgáltató.
A július elsején életbe lépő új menetrendet több hónapos előkészítő munkával, az önkormányzattal, valamint a Klímakör civil szervezettel közösen alakította ki a szolgáltató. A járatokat érintő változáson túl a legfontosabb újdonság a három tetszőleges vonalra váltható havi bérlet, valamint az egy órán, illetve egy napon belül felhasználható menetjegy. Az egy órára szóló jegy a város helyi járatain jogosít utazásra és korlátlan számú átszállásra úgy, hogy az első utazás megkezdésétől számítva legkésőbb az 59. percben meg kell kezdeni az utolsó utazást. A külterületen és belterületen egyaránt érvényes jeggyel az utazás a végállomásig befejezhető, külön menetjegy váltása nélkül. A napijegy a város helyi járatain jogosít utazásra és korlátlan számú átszállásra az érvényesség napján üzemkezdettől üzemzárásig, külterületen és belterületen egyaránt. Tatabánya MJV és a Vértes Volán Zrt. közös akciójában a Tatabánya Kártyával rendelkező helyi diákok július és augusztus hónapban féláron vásárolhatnak diákbérletet. Egyetlen feltétele a kedvezmény igénybevételének, hogy a kártyán és a diákigazolványon szereplő cím azonos legyen.

Tatabánya helyi közlekedése szinte egy idős magával a várossal. Az elődtelepüléseken azok az Ikarus 55-ös járművek szállították az első utasokat, amelynek egyik felújított példánya a decentrum átadásán mai, ugyancsak magyar társával, egy Credo BM 12-es autóbusszal együtt szakította át a nemzeti színű szalagot. A Vértes Volán Zrt. Tatabányán összesen 40 autóbusszal, 97 autóbuszvezetővel, évente 14,5 millió utazást bonyolít le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t