Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Január 14. 09:49, hétfő | Helyi

Táncos vizsga Környén

Táncos vizsga Környén

A hét tapasztalatai, s a csoportok teljesítménye alapján úgy vélem, hogy az önkormányzat és a szülők támogatása mellett nemcsak szép hagyománya, de jövője is van a néptáncnak Környén.

Ezt László Márta fogalmazta meg egy esztendővel ezelőtt, a nyolcadik táncos Családi Nap után, s a szombati rendezvény ismét alátámasztotta gondolatait. A majdnem száz táncos és szüleik, nagyszüleik zsúfolásig megtöltötték az általános iskola ebédlőjét, ahová a Kincső zenekar muzsikája varázsolt vérpezsdítő hangulatot.
A hagyományos élő-zenés bemutató vizsga bevezetéseként ezúttal is bütykölde várta az apróságokat, akik kedvükre bőrözhettek, mandalát színezhettek, terményképet készíthettek, rajzolhattak a szülők és pedagógusok segítségével.
A Családi Napon a kézműveskedés után az előkészítős táncosok nyitották sort, ízelítőt adva, hogy milyen népi énekekkel, játékokkal, táncokkal ismerkedtek meg az eltelt időszakban. A legkisebbek később sorra bővültek ki az idősebb korcsoportokkal: a népes vendégsereg így láthatott mezőföldi- és kanásztáncot, majd a nagyobbak kalocsai csárdást tanítottak a fiatalabbaknak. A lassú és friss csárdás olyan népszerűnek bizonyult, hogy a gyerekeknek még a vendégeket, szülőket és nagyszülőket is sikerült táncba vinni. A Kincső zenekar végül este hat óráig húzta a talpalávalót, nemcsak a vizsgázó diákokat, de a vendégeket is alaposan kifárasztva. Ha úgy tetszik, a nap végén ezúttal is elégedetten summázhattak volna a szervezők, ha… Ha nem került volna veszélybe a program legfontosabb eleme, az élő zene…
Mint ismert, januártól a környei általános iskola fenntartói feladatait is az állam látja el. Így értelemszerűen ő dönt a tervezett kiadások szükségességéről, mértékéről is.
Mint megtudtuk, az intézmény jelenlegi fenntartója csak azon kötelező költségek terheit finanszírozza, melyek közvetlenül az alapfeladat ellátásához szükségesek. Jelen álláspont szerint pedig egy ilyen eseményen, a néptáncosok évi két nyílt vizsgaelőadásán a zenekari részvétel nem minősíthető az oktatáshoz szorosan tartozónak, ezért annak terheit nem is kívánja viselni az állam.
Köszönet tehát az „Értetek, Nebulókért!” Alapítványnak, aki vállalta a zenekar költségének finanszírozását, így segítve, hogy idén is a megszokott hangulatú és színvonalú Családi Nap várhassa a kisebb-nagyobb táncosokat és érdeklődőket!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 21. 08:25, vasárnap | Belföld

Levelet kaptak a friss diplomások a miniszterelnöktől

Az érettségiző diákok után most a diplomások kaptak miniszterelnöki köszöntőt - írta a Magyar Nemzet online (MNO) szombaton.