Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2012. Október 01. 21:40, hétfő | Helyi

Tapossa laposra!

Tapossa laposra!

A környezet és az IKSZ is díjazza az italos kartonok szelektív gyűjtését!
18 város és 50 település oktatási intézményeiben indít nagyszabású környezetvédelmi programot az IKSZ


Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés által szervezett iskolai és óvodai italos karton dobozgyűjtő program, amelyet Tatabányán az AVE Tatabánya Zrt. szakmai együttműködésével valósít meg a környezetvédelmi szervezet. A kezdeményezés célja, hogy a gyermekeken keresztül a szülők körében is felhívja a figyelmet a csomagolási hulladék, ezen belül is az italos kartondobozok folyamatos szelektív gyűjtésének és újrahasznosításának fontosságára.

A programot az IKSZ az idén 18 városban és mintegy 50 településen rendezi meg, több mint 500 oktatási és nevelési intézmény 100.000 tanulójának adva meg a lehetőséget, hogy a gyakorlatban is megtapasztalhassák a környezetvédelem ezen egyszerű módját.

A tavalyi kiemelkedően sikeres programban résztvevő 278 intézmény összesen mintegy 58.000 óvodása és iskolása több mint 95 tonna italos kartondobozt gyűjtött össze. Éppen ezért döntött az IKSZ a program folytatása és kiterjesztése mellett, amelybe immár a tatabányai gyereket és pedagógusokat is meginvitálja.

A gyűjtőprogram keretében, amely 2012 szeptemberétől 2013. május 20-ig tart, az IKSZ az összegyűjtött mennyiséggel arányosan díjazásban részesíti az intézményeket. 50 és 100 kg között 10 forintot, 100 és 300 kg között 20 forintot, míg 300 kilogramm összegyűjtött italos kartondoboz fölött kilogrammonként 30 forintot fizet az egyesülés a résztvevő intézményeknek. A gyűjtésért járó díjazáson felül, azt az intézményt, amelyben a program folyamán 1 tonna feletti mennyiséget gyűjtenek a gyerekek, 100.000 forinttal jutalmaz az egyesülés. Mindemellett az országos összehasonlításban, létszámarányosan legtöbbet gyűjtő óvodát és iskolát is 100.000-100.000 Ft-os különdíjban részesíti az IKSZ a program végén.

„Az italos kartondoboz gyűjtőprogram keretében a gyerekek megtanulhatják, hogy a hulladék érték, hiszen az üres tejes és gyümölcsös dobozokért cserébe jutalmat kapnak az intézményeik. Bízunk benne, hogy az akcióban résztvevő óvodások és iskolások felismerik és szüleiknek is megtanítják a szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás fontosságát és reméljük, hogy nem csak a program ideje alatt, de azután egyetlen italos karton doboz sem fogja a kukákban végezni.” - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

„Mindannyiunk érdeke, hogy már az óvodásoknak is megtanítsuk, környezetünk és lakóhelyünk tisztántartása nem csak mások, hanem a mi közös feladatunk is. A programon keresztül úgy próbálunk szólni a gyermekekhez és szülőkhöz, hogy közvetlenül megtapasztalhassák a szelektív hulladékgyűjtés eredményeit is. Az intézményekből a munkatársaink a papírgyárba szállítják majd ezeket a dobozokat, ahol újrapapír készülhet belőlük, ez pedig akár füzet, vagy rajzlap formájában visszakerülhet a gyerekekhez” – nyilatkozta Molnár Lászlóné, az AVE Tatabánya Zrt. vezérigazgatója.

Kérjük, ne feledje: TAPOSSA LAPOSRA!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.