Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Január 30. 00:00, szombat | Helyi

Tatabányai ingatlanok: mi várható a CSOK hatástól?

Tatabányai ingatlanok: mi várható a CSOK hatástól?

A 2013-as mélypont után 2014-ben a lakásárak emelkedésnek indultak, az ingatlan újra kedvelt befektetési forma lett. A lakástulajdonosok a bérbeadás mellett a későbbi áremelkedésből is hasznot húzhatnak, számolni kell azonban a bérbeadási kockázattal. Ez a fővárosban, valamint a meghatározó munkaerő-kereslettel rendelkező vidéki városokban a legkisebb, egyes települések, pl. Tatabánya esetén viszont átlagosan 2 üres hónappal kell számolni.

Népszerű a CSOK
A 2015. júliusban indított CSOK az elmúlt hónapok kiemelt hírei közé tartozik, a kezdeti időszakhoz képest az év végére megduplázódott a program iránt érdeklődők száma. A 10+10 millió forintos támogatás és kedvezményes hitel több százezer családnak nyújthat segítséget új lakás vagy ház vásárlása esetén. Felmerülő probléma, hogy a CSOK elsősorban nem a szegényebb családok helyzetén javíthat, mivel az új ingatlan vásárlásához önerő is szükséges, mely megtakarításból vagy meglévő ingatlan eladásából származhat.
Érezhető hatás
A CSOK hatása már érezhető az ingatlanpiacon, egyes lakások ára óriási mértékben drágul, Tatabányán például néhány nap alatt 3,5 millió forinttal nőtt egy építés alatt álló ház eladási ára. Elemzők szerint a tendencia tovább folytatódhat, ugyanis egy túlkereslettel jellemezhető piacon a fejlesztők addig emelik az árakat, amíg találnak vásárlót az adott lakásra. Ha lakáshiány merül fel, nőhetnek a telekárak is, mivel ebben az esetben többen foghatnak építkezésbe. A bekövetkező változásokra a fejlesztők is reagálnak, ezért az áfa csökkentés ellenére nem várható az árak mérséklődése, sőt további bővülésre lehet számítani.

Ingatlanhelyzet Tatabányán
Tatabánya ingatlanárai az elmúlt öt évben az országos átlagnál kisebb változást mutattak, 2015-ben egy négyzetméternyi lakóingatlanért 157258 Ft-ot kellett fizetni, ami 12%-kal több 2014-hez képest. A legkisebb változást a családi házak mutatták 3%-os emelkedéssel, míg a panel-, illetve a téglalakások árai nagyobb mértékben változtak, a növekedés 15-23%-os volt 2015-ben 2014-hez viszonyítva. A tatabányai újépítésű lakások már 10 millió forint alatt elérhetőek, tehát a családok által igényelhető támogatás elegendő az ingatlan megvásárlására, a családi házak esetén viszont a támogatás mellé további önerő vagy hitel felvétele szükséges.

Az év elejével bevezetett CSOK következtében az új és a használt lakások közötti különbség olyan nagymértékben nőtt, hogy egy 3 gyermekes családnak érdemes átgondolnia az új helyett a használt lakás vásárlását. Az új ingatlanok árának ugrásával a jövőben tovább fokozódhat az új és használt lakások közötti eltérés, ezért előbbi esetén elengedhetetlen feltétel lesz a saját forrás megléte.
Forrás:Ingatlannet.hu

Címkék: CSOK, ingatlannet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t