Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2015. Május 08. 00:00, péntek | Helyi

Tavasszal megnő a vízfogyasztás is

Tavasszal megnő a vízfogyasztás is

A kertek éledése magával hozza a háztartások megnövekedett vízfogyasztását. Bár sokan igyekeznek esővízzel megoldani a locsolást, de szárazabb időszakban nincs más megoldás, mint öntözéssel pótolni a talaj nedvességét.

Ezért ebben az időszakban a kertek, gyümölcsösök locsolása a vízi közműveknél is észlelhető fogyasztásnövekedést eredményezhet.
A növények életéhez a fényen, megfelelő hőmérsékleten kívül nagy-nagy szükség van az életet jelentő vízre és a benne oldott ásványi anyagokra. A víz a növényi szervezetek tápanyagszállítója. A hőmérséklet emelkedésével, a napsütéses órák számának növekedésével fokozódik a növények anyagcseréje, így egyre gyakrabban akadhat olyan időszakok, amikor a természetes csapadékvíz pótlására van szükség. Ez nyárra csak tovább fokozódik.
A növények vízigénye függ a fajuktól, fajtájuktól, életkoruktól.Egy felnőtt fa például egy-egy locsolás alkalmával akár 100 liter vizet is igényelhet. A sűrű,élénkzöld gyep minden kert és szabadtéri park ékessége. Egy négyzetméter gyep megfelelő locsolásához akár 20 liter víz is elkelhet. Ha a növények nem kapnak elég folyadék-utánpótlást, rögtön a vízhiányos állapot tüneteit mutatják. A fiatal palánták eldőlnek, a fák levelei pedig elkezdenek lelógni, kiszáradni.
A vízszükségletre jó megoldás a csapadékvíz, de szárazabb időszakban elkerülhetetlen locsolással megoldani a szükséges folyadékmennyiség pótlását. Ezért a kertek, parkok éledése óhatatlanul magával hozza a megnövekedett vízfogyasztást. A közműhálózatok tervezésekor a mérnököknek külön számításba kell venniük a locsoláskori plusz kapacitásigényt. Az ÉDV Zrt. minden esetben felkészült, hogy a locsolásban gazdag időszakban is biztosítani tudja fogyasztói számára a biztonságos szolgáltatást.
Amire azonban, mint szolgáltatók mindenképp felhívják a fogyasztók figyelmét:
a kerti vízvezetékrendszerek karbantartásáról és téli víztelenítéséről a fogyasztóknak kell gondoskodniuk. Fontos odafigyelni az elfagyások megelőzésére is, ugyanis az elfagyott mérők cseréjének költsége a fogyasztókat terheli;
a szakszerűen téliesített vezetékek tavaszi beüzemelésénél különösebb teendő nincs, de ebben az esetben is egy átmosás mindenképp ajánlott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.