Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Március 26. 09:42, kedd | Helyi

Tavaszváró a napközi otthonban

Tavaszváró a napközi otthonban

Bár a hőmérő higanyszála továbbra sem mutatja az ilyenkor megszokott értéket, a környei Idősek Napközi Otthonába hétfő délelőtt beköszöntött a tavasz: a szívekbe legalábbis biztosan

A klubtagokat a tavaszváró programon Halász-Becker Anita szolgálatvezető köszöntötte, s idézte fel a keresztény világ legnagyobb ünnepéhez, a Húsvéthoz kapcsolódó szokásokat, vallási eseményeket, babonás félelmeket.

Nagypéntekről például elhangzott, hogy a paraszti életben ezen a napon tiltották az állattartással, földműveléssel kapcsolatos munkákat, nem sütöttek kenyeret, mert attól tartottak, hogy kővé válik, nem mostak, hogy a ruha viselőjébe ne csapjon villám, és nem fontak.
A Húsvét szimbólumairól a klubtagok azt is megtudhatták, hogy régen a barka bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak, a tojás pedig az élet újjászületésének, a termékenységnek a legősibb jelképe, hiszen bármilyen kicsi is, a világegyetem nagyságát, s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezi.
A szolgálatvezető köszöntőjét a Vackor Óvoda nagycsoportos gyerkőceinek tavaszi verses, dalos, játékos ajándékműsora követte, meghatott, boldog mosolyt csalva az arcokra. S minthogy annak idején ők is ugyanezekkel a dalocskákkal ismerkedtek meg gyermekkorukban, a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt már az idősekkel együtt énekelték a kisfiúk, kisleányok, méltán érdemelve ki előadásuk végén a vastapsot, majd az ízletes süteményeket, az egyik fiúcska által isteninek nevezett teát és a papír húsvéti nyuszikat.
Ajándékból természetesen a klub tagjainak is jutott, hiszen az otthon dolgozói már napok óta szorgoskodtak, s készítették a hímes tojásokat, melyekből ezúttal az urak locsolkodás nélkül, sőt, a hölgyek is választhattak. S a meglepetések sora ezzel még nem ért véget. Bella Sándorné, Éva néni, aki szabadidejében szívesen horgol, három ajándékmamusszal érkezett, amiket az ovisok segítségével sorsoltak ki a klubtagok között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.