Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Május 13. 10:42, hétfő | Helyi

Tengelic, kőforgató, csuszka a Művelődési Házban

Tengelic, kőforgató, csuszka a Művelődési Házban

Június 16-áig tekinthető meg a környei Művelődési Házban az a kiállítás, amely Pribéli Levente fotóiból nyílt péntek délután a Madarak és Fák napja alkalmából.

A 14 esztendős fiatalember – a tárlatra kiválasztott – 21 fényképéről olyan madarak köszöntik a látogatót, mint például a tengelic, kőforgató, csuszka, fakopáncs és csonttollú. Közülük 14-et falujában kapott lencsevégre.
Egy gyermek szemén keresztül láthatjuk ezeket a madarakat, de ha megnézzük a képeket, akkor azt is láthatjuk, hogy Leventének már igencsak felnőtt szeme van és nagyon ügyes keze a fényképezőgéphez – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megnyitón résztvevőket Beke László polgármester, aki egy meglepetést is tartogatott az ifjú tehetség számára: a Vértes-Gerecse Közösség által szervezett, a természetvédelemre fókuszáló táborba, melynek programjában madármegfigyelés is szerepel, Környe őt delegálta.
Musitz László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület megyei elnöke nemcsak Pribéli Leventét, de a fotóit is régi ismerősként mutatta be, hiszen első alkalommal 6 esztendeje találkoztak a szervezet nyári táborában, s mint mondta, már akkor felfigyelt a kisiskolás értő, érdeklődő kérdéseire.
A munkássága ugyan csak néhány évre tekint vissza, de már kezdi beírni magát a megyei természetfotózás történelemkönyvébe. S ami számomra különleges, hogy ő nem csak betoppan a természetbe és elles pillanatokat, hanem értő módon igyekszik ott mozogni. Fáradtságot nem kímélve, hosszú órákat képes egyedül kint lenni, fagyoskodni, hóban-szélben, bármilyen időjárási körülmények között. Felnőtteket megszégyenítő lelkesedéssel csinálja mindazt, amibe belevág. Ezek a képek egy-egy pillanatot ábrázolnak, de minden egyes fotó mögött ott a tudásanyaga és kitartása, áldozatos hozzáállása, ami a mai világban bizony nagy érték, s ő már most, fiatalemberként felvértezi magát ezekkel az erényekkel, melyek felnőtt korában is meghatározóak lesznek számára – ajánlotta a fotóst és fotóit az érdeklődők figyelmébe az elnök.


Levente a rá oly jellemző szerénységével nem szaporította a szavakat, „csak” köszönetet mondott: a bemutatkozási lehetőségért, s minden segítségért. A család nagyon fontos, hogy ott legyen háttérként, hogy ki tudjak jutni a leshez, ki tudjam vinni a táplálékot, vizet. Köszönet mindazoknak, akik segítenek, hogy minél életszerűbb természetfotókat tudjak készíteni – fogalmazott Levente, s a kiállítás látogatói picit bővebben is megismerkedhetnek vele.
A képek mellett olvasható bemutatkozásából például megtudhatják, hogy a fényképezés először a látott madárfajok dokumentálásával kezdődött, majd egyre inkább szeretett volna közeli képeket készíteni, így került sor a leshelyek építésére, s mivel a különböző madárfajok eltérő élőhelyeken mozognak, mára már 3 fix lesnél folyik etetés vagy itatás. Ezen kívül álcaháló alól, vagy cserkeléssel készülnek a fotói, de az odáig vezető út is örömet okoz számára: az új lesek helyének kiválasztása, megépítése, a madarak mozgásának kifigyelése, a tervezgetés, és a gyakran többórás várakozás is. Számára felejthetetlen élmény az első vadgerle érkezése az itatóra, vagy a lestől 4-5 méterre, havazásban udvarló hollópár látványa. Levente tavaly a Varázslatos Magyarország természetfotó pályázaton összesített listában 22. lett, kompakt kategóriában pedig 1. helyezést ért el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.