Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2015. December 10. 13:00, csütörtök | Helyi

Területfejlesztés- és Településfejlesztési Operatív Program Komárom-Esztergom Megyei Információs Nap

Területfejlesztés- és Településfejlesztési Operatív Program Komárom-Esztergom Megyei Információs Nap

A megyei önkormányzat 2012. óta tartó, a megyei szintre decentralizált uniós források felhasználását megalapozó tervezési munkája napjainkra befejeződik.

2016. januárjában megjelenhet az a 17 db pályázati felhívás, amely a 26 milliárd Ft-nyi megyei uniós forrásból megvalósítható fejlesztésekre kerül kiírásra. Elsősorban önkormányzatok, azok társulásai, néhány kiírás esetében állami intézményfenntartók, állami tulajdon kezelő szervezet, egyházak és civil szervezetek pályázhatnak majd.
A megyei forrásokból kifejezetten gazdaságfejlesztési céllal önkormányzati tulajdonú ipari park, iparterületi infrastruktúrafejlesztések, a helyi termelők piacra jutása, a gazdasági területek elérhetősége, helyi és megyei foglalkoztatási paktumok és turisztikai fejlesztések támogathatók. Ezekre 9,8 milliárd Ft lesz elérhető. Közvetlen gazdaságfejlesztő hatása van a városfejlesztési intézkedéseknek, pályázatoknak is, melyek az önkormányzatok és a helyi vállalkozások hosszú távú együttműködését segítik elő, a városi környezet megújításán túl a foglalkoztatás bővülését is eredményezhetik. A városok esetében lehetőség lesz még szegregált területek fejlesztésére, az ott élők életkörülményeinek javítására és munkához jutásukhoz, integrációjukhoz szükséges beavatkozások támogatására. Ezekre 4,7 mrd Ft jut majd.
Az intézményfejlesztési pályázatok elősegítik az intézmények műszaki állapotának javítását, üzemeltetési költségeik mérséklését, az ellátási hiányok csökkentését, a színvonal emelését, hozzájárulnak a települések népességmegtartásához. A beruházások révén az építőipar, és a környezetvédelmi ipar is jelentős megbízásokhoz juthat. Ebben a körben 7,3 milliárd Ft hasznosulhat. Külön kell szólni a kisléptékű közlekedésfejlesztési beavatkozások támogatásáról. Itt elsősorban közlekedésbiztonsági és kerékpáros fejlesztések lesznek támogathatóak. Akut probléma a megyében a nagy esőzések során a vizek biztonságos levezetése. Több településen okoznak vis maior eseményeket a vízelvezető árkok hiánya, a meglévők állapota, a műtárgyak alulméretezettsége, állapota. Mindezekre 3,8 milliárd forint lesz.
A megyei önkormányzat messzemenően segíteni kívánja a projektek előkészítését és megvalósításuk menedzselését. A megyei önkormányzat létrehozott egy területfejlesztési kft-t is, amelynek kiemelt feladata lesz ennek ellátása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.