Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2013. Július 19. 11:08, péntek | Bulvár
Forrás: ujasz.hu

Tudtad, hogy a szépségedért talán valaki az életével fizet?

Tudtad, hogy a szépségedért talán valaki az életével fizet?

A kihalás szélére került a tüskéscápa a kozmetikai ipar miatt.

A cápákra húsuk és uszonyuk miatt is régóta vadásznak, ám nemrégiben kiderült, hogy az emberiségnek már a szerencsétlen állatok májára is fáj a foga. Ráadásul ezt is épp ugyanolyan brutalitással - mondanánk, hogy állati brutalitással, de hát ilyet állat nem tesz, tehát ennek jelzője csakis az "emberi brutalitás" lehet, aminél szörnyűbbet elképzelni sem tudunk -, tehát olyan brutalitással, akár a cápauszony esetében. Kivágják az állat máját, majd úgy, ahogyan van, visszadobják a tengerbe.

S hogy mindezt miért?

Nos, a mélytengeri cápák mája termeli a legtöbbet abból a szkvalén nevű anyagból, amit egyes kozmetikai cégek előszeretettel kevernek egyes termékeikbe, mivel bőrregeneráló és hidratáló hatása állítólag minden másnál hatékonyabb.

Lily Cole, a híres modell és állatjogi aktivista már fel is emelte a hangját, hogy álljanak le a szkvalén nevű olaj alkalmazásával, melyet egy veszélyeztetett cápafaj májából nyernek ki. Cole-hoz csatlakozott még Alannah Weston, a Selfridges nevű áruházlánc kreatív igazgatója is, aki bejelentette, hamarosan leveteti a polcaikról a kegyetlen módszerrel kinyert anyagot tartalmazó készítményeket.

A neves cégek közül a L'Oreal, valamint a Dav reagált a leggyorsabban a hírekre, bejelentették, hogy bár régebben használták ezt az adalékanyagot, mára azonban mással helyettesítik.

Azonban a Sunday Times szerint sajnos létezik egy kiskapu a kereskedőknek, ugyanis az európai címkézési szabályok értelmében nem muszáj feltüntetni a készítményeken, hogy pontosan mi az eredete az adott adalékanyagoknak. Vagyis hogy ki mit mond, az ugye egy dolog, egy másik pedig az, hogy mi a valóság. Nyilván sokan ismerik a mondást, messziről jött ember azt mond, amit akar... A profit fejében pedig manapság sokan, sok mindenre képesek, kezdjük megérteni végre. Bár az aktivisták szerint elsősorban a távol-keleti cégekre kéne hatni, mivel a kereslet csaknem 40 százaléka Japánból származik, oda pedig elég nehezen ér el az állatvédők keze.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 08:10, kedd | Bulvár

Emberre támadt egy medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Emberre támadt egy medve hétfőn este Beszterce-Naszód megyében, a Sajónagyfalu (Mariselu) községhez tartozó Sajószentiván (Santioana) településen, a férfi a lábán és az ágyékán megsérült

2024. Július 18. 07:56, csütörtök | Bulvár

Balaton-átúszás - Lezárták a nevezést

Elérte a 12 és félezres létszámlimitet a 42. Lidl Balaton-átúszásra jelentkezők száma, így a szervező Budapest Sportiroda szerda reggel 9-kor lezárta a nevezést.

2024. Július 18. 06:00, csütörtök | Bulvár

Akkorát rúgott a táborozó gyermekbe az edző, hogy a fiú a fejére esett

Óriási felháborodást keltett az a napokban nyilvánosságra került felvétel, amelyen az látszik, hogy a szolnoki kalandparkban egy felnőtt férfi kirúgja a rábízott kisgyerek lábait, aki ennek következtében fejre esik.