Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Május 16. 14:07, csütörtök | Helyi

Újra HPV ellen oltanak

Újra HPV ellen oltanak

Elkezdődtek az önkormányzat által biztosított ingyenes HPV elleni oltás beadása a tizenhárom éves leánygyermekeknek

Az oltásra jogosult szülők közül többen is részt vettek gyermekükkel, az Egészséges Tatabányáért Program „Egészségórá”-ján, amelyen a HPV szerepéről a méhnyakrák kialakulásában, és a HPV elleni védőoltás fontosságáról beszéltek.

A korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat idén is lehetőséget biztosított a tizenhárom éves leánygyermekeknek az ingyenes HPV elleni oltás beadatására. Ebben az évben 168-an igényelték meg térítésmentesen a három vakcinából álló humán papilloma vírus elleni védőoltást – tudtuk meg Bereznai Csaba alpolgármestertől, aki a Dr. Dombi Péter onko-hematológiai osztályvezető főorvos és Dr. Molnár Mihály szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos által tartott ismertető előadáson is részt vett. - Fontosnak tartom, hogy minél szélesebb körben ismerté váljon, az a a tény, miszerint megelőzhető ez a betegség, amely következtében évente ötszáz édesanyát veszít el országunk – mondta az alpolgármester. Önkormányzatunk negyedik éve nyújt lehetőséget, hogy ingyen megkaphassák az érintettek a városban ezt a vakcinát – folytatta Bereznai Csaba és hozzátette: egyetlen feltétele van az ingyenes oltásnak, hogy az igénylő édesanya részt vegyen méhnyakrák szűrésen.

Az Egészségórán a szakemberek előadásukban többször is kiemelték, hogy a HPV által kialakult méhnyakrák, az egyetlen daganatos megbetegedés, amely ellen van védőoltás, ám csak rendszeres szűréssel együtt biztosítja a maximális védelmet a betegség ellen. Három pici szúrás megéri, hogy garantáltan ötven évig ne kaphassa meg gyermekünk ezt a betegséget – hallhattuk többször is Dr. Molnár Mihály szülész-nőgyógyásztól, aki kiemelte azt a tényt, miszerint a nők egész életükben ki vannak téve a HPV-nek, amelyből hosszú idő alatt alakul ki a méhnyakrák, de ha megtörtént a baj, abból meggyógyulni már nem lehetséges. Az orvos előadó kihangsúlyozta, hogy a különböző híresztelésekkel ellentétben, szexuális úton terjed a vírus, amely egy fertőzöttel való érintkezést követően már két órával később a hámsejtekben van. Mindkét szakember fontosnak tartja, hogy erről a lehető legtöbb helyen beszéljenek és ő maguk is megragadnak minden lehetőséget, hogy előadást tartsanak. A program folyamán többször is az egészségtudatosság preferálását, mint megelőzést és a szűrővizsgálatokra járást emelték ki. Dr. Molnár Mihály arról is beszámolt, hogy az oltóanyagot gyártó cég Tatabányát sikertörténetként tartja nyílván, az önkormányzat hozzáállása tekintetében, és ő maga is megköszönte az oltás népszerűsítésében kapott segítséget városunk vezetőinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Belföld

A héten kissé mérséklődik a hőség

A jövő héten kissé mérséklődik a hőség, kedden-szerdán felhősebb, a hét végére naposabb idő várható - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.