Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Június 12. 11:53, szerda | Helyi

Úton a - Segítés faluja - felé

Úton a - Segítés faluja - felé

Míg áprilisban még csekély érdeklődés mutatkozott Dr. Árendás József háziorvos újraélesztési előadása iránt, addig kedden már nem lehetett oka panaszra

Szép számmal gyűltek össze a környei Művelődési Házban mindazok, akik szükség esetén szakszerű segítséget szeretnének nyújtani.
Épp ezért hívta életre a háziorvos az előadássorozatot, hogy minél több környeit ismertessen meg az újraélesztés alapjaival, ha úgy hozza a sors, akkor nyugalmunkat megőrizve gyorsan és határozottan cselekedjünk. Merthogy átlagosan napi 70 embert érint hirtelen keringésleállás, szívhalál, s jelentős részük életét veszti, pedig sokuk megmenthető lenne.
Az előadás résztvevői megtudhatták a legfontosabb teendőket és az ambu babán gyakorolhatták is az újraélesztést, a helyes mellkaskompressziót, befúvásos lélegeztetést, a defibrillátor használatát, s azt is, hogyan kell helyesen mentőt hívni, hiszen korántsem biztos, hogy minden járműben található AED, ezért fontos, hogy riasztáskor hangsúlyozzuk: életmentéshez kérjük a segítséget.
A háziorvos pár tévhitet is eloszlatott. Nem kell tartani például a bordatöréstől, hiszen – ahogy fogalmazott – inkább törjön el, de a beteg életben marad, s az sem jelent súlyos problémát, ha valaki valamilyen ok miatt nem szeretné vállalni sem szájon, sem orron keresztül a befúvásos lélegeztetést. Ez esetben az el is maradhat, hiszen a legfontosabb a mellkaskompresszió, amely akkor jó minőségű, ha percenként 100-120-szor, 5-6 cm mélyen, teljes felengedéssel és egyenletesen hajtjuk végre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.