Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2014. November 15. 00:00, szombat | Helyi

Vasalt mászóutak a tatabányai Kő-hegyen

Vasalt mászóutak a tatabányai Kő-hegyen

A most épülő vasalt mászóutakkal tovább bővülnek a turisztikai látványosságok a Kő-hegyen lévő Turul-szobornál.

A népszerű kirándulóhelyen hamarosan látogatóközpont épül, fejlesztik az infrastruktúrát és a szolgáltatásokat – hangzott el a helyszínen, ahol Schmidt Csaba polgármester, Bencsik János országgyűlési képviselő, Sámuel Botond, a Vértes Agorája ügyvezetője és Kovács Tamás alpinista tartott tájékoztatót.

A Kő-hegy természetes adottságait kihasználva három vasalt út épül, a közepestől egészen az extrém nehézségűig. A közepesen nehéz útvonal a maga 300 méterével európai szinten is hosszúnak számít. A tapasztalt mászók a három útvonalat végigmászva közel 600 métert járhatnak be, amelyen négy kötélhíd is van a sziklák között. A tatabányai vasalt mászóutak fontos szerepet tölthetnek be a térség turisztikai kínálatában, és komoly hazai és külföldi érdeklődést válthatnak ki. Az autópálya közelségével biztosított a gyors megközelítés. A mászóutak minősége és hossza a legnépszerűbb vasalt utak közé teheti a tatabányait. Az utak jól illeszkednek a Kő-hegyen a később kialakítandó turisztikai látványosságok sorába. Az útvonalak jelenleg még kiépítés alatt vannak. Az építők a drótkötelek rögzítését követően, a tesztmászások során alakítják ki az utak nehézségi fokát. A nagyközönség számára a vasalt utak csak a hivatalos megnyitót követően válnak elérhetővé, addig az útvonalakat használni tilos és életveszélyes.
Az alpesi vidékeken már régóta népszerű via ferrata olyan vasalt hegyi út, amelyen előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fémkábelek segítik az előrehaladást, így azt nem csak képzett sziklamászók használhatják. Mindezekhez azonban – az útvonalak nehézségi fokától függően – biztonságot nyújtó felszerelésre, beülőre, sisakra, rögzítő karabinerekre is szükség van. Napjainkban reneszánszát éli az aktív turizmus ezen formája, csak Ausztriában közel ötszáz út található. Ez a könnyen elsajátítható, viszonylag kis felszerelés-igényű sport egész Európában milliókat mozgat meg és hazánkban is tízezerre tehető a kedvelők száma. A cseszneki Kőmosó-szurdokban Magyarország első vasalt útjait 2013 nyarán adták át a turistáknak. A tatabányai ennél jóval nagyobb és izgalmasabb pályákat kínál a mászóknak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 23. 08:21, kedd | Belföld

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt.