Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Augusztus 08. 10:19, hétfő | Helyi

Vásáry André Környén

Vásáry André Környén

Mi sem lehet kellemesebb időtöltés, mint egy forró nyári délután egy gyönyörű hűs templom falai között Handel, Bach, Mozart és Schubert műveit hallgatni, ráadásul egy különleges énekhang tulajdonosának, Vásáry Andrénak az előadásában. Egyetlen férfi szoprán énekesünk az első augusztusi vasárnapon azért érkezik Környére a város és az egyház meghívására, hogy kíséretével a Sturcz Quintettel együtt a zene segítségével tegyenek kirándulást a múltban abból az alkalomból, hogy a templomot 150 évvel ezelőtt építették újjá és akkor történt az újraszentelése is.
Vásáry André gyakran koncertezik templomban, például a vasárnapi koncert előtti napon, szombaton is templomi koncertje lesz Gyulán, de leggyakrabban Mozijegy című filmzenés albumának dalaiból állítja össze a műsorát. Ez a komolyzenei koncert most kakukktojás a koncertnaptárjában?
- Tény és való, hogy mióta a Mozijegy című albumom megjelent, a filmzenés koncertemmel járom az országot és igen, sokszor templom adja a helyszínt. Imádom a templomok akusztikáját, hangulatát. A romantikus hangulatú crossover dalok éppúgy illenek oda, mint most a komolyzene. Ugyanakkor a környei templom ünnepe ezúttal komolyzenét kívánt.
Nagyon szerencsés Vásáry André, hogy nem okoz gondot számára egyik műfaj sem. Szoprán hangja kiválóan alkalmas egy Handel oratórium megszólaltatására éppúgy, mint a Titanic érzelmes betétdalának előadására. Lassan 15 éve a pályán, három arany és egy platina lemez birtokában, opera verseny és nemzetközi énekverseny győzteseként, Eurovíziós popdal előadójaként úgy érzi-e, hogy az emberek befogadták és elfogadták már tőle ezt a kezdetben furcsának tűnő sokoldalúságot?
- Igen, határozottan úgy érzem, hogy már nem tartanak annyira "csodabogárnak", mint ahogy a karrierem elején mondták rólam, mára elfogadták ezt tőlem. És nem csak a közönség, hanem a szakma is. Nekem is szükségem van a műfaji változatosságra. Nagyon jó az embereknek mindig mást, újat, különlegeset, minőséget adni. A hangom ugyan szerencsés adottság, az eredményeimet mégsem a szerencsének köszönhetem, rengeteg munkát fektettem abba, hogy idáig eljussak. De nem elégszem meg ennyivel, a jövőben még többet fogok tanulni és dolgozni azért, hogy még tovább fejlődjek. A meglévő diplomáim mellé újabbak megszerzését tűztem ki célul.
Tudjuk rólad, hogy többek között történelem tanári képesítésed is van. Használod is?
- Ehhez inkább a szüleim ragaszkodtak, engem a középiskola elvégzése után már leginkább csak az éneklés foglalkoztatott, a történelem csak egy kis kitérő volt. Debrecenben és Bostonban tanultam énekelni. Persze azért érdekel a történelem, most is utánanéztem a környei templom jubileumának, az építtető Esterházy családnak, a tervező Ybl Miklósnak. Minden templomra emlékszem, amelyben énekeltem. És természetesen nem csak a nagyokra, mint a Mátyás templom, az esztergomi Bazilika, vagy a debreceni Nagytemplom...
Ha már a sokoldalúságról van szó, régen láttunk színházban...
- Nagyon szerettem a színházi szerepeimet, a Pesti színházban és a Nemzeti színházban is, nagyon jó volt kipróbálni magam, hogy megállom-e a helyem a színpadon. Egyrészt játszani nagyon jó dolog, különösen olyan nagy nevű, kiváló színészek társaságában, mint például Kulka János és Básti Juli, másrészt egy énekesnek is fontos, hogy ki tudja fejezni a dal mondanivalóját, át tudja élni azt, amiről énekel. Remélem, lesz még alkalmam új dolgokra ezen a téren is, talán nem is olyan sokára.
A legtöbben ilyenkor augusztusban mennek szabadságra. Tartogat-e neked még pihenést a nyár hátralévő része?
- Már nemigen. Túl sok időm nem jutott pihenésre, csak úgy nagyjából egy hét a spanyol tengerparton. Ez nem szokatlan dolog, számomra öröm, ha eleget tehetek a felkéréseknek. Ezért, ha énekelni megyek külföldre, akkor pihenésképpen igyekszem mindig beiktatni egy kis városnézést is. Így tettem minden fellépésem mellett Rómában, Bécsben, Párizsban, Németország több városában, Erdélyben és a franciaországi és amerikai turnéimon is. Az idei év már eddig is nagyon zsúfolt volt és még nehezebb lesz a második félév. Kezdődött az Eurovíziós elfoglaltságokkal, folytatódott a koncertekkel, tele a naptáram most augusztusban is. Szeptemberben beülök az iskolapadba, hogy mint említettem, nekifussak egy újabb diploma megszerzésének, nem is akárhol: a Zeneakadémia klasszikus ének szakán. Aztán szerepelni fogok egy kereskedelmi csatorna népszerű tévéműsorában, melyről még nem mondhatok részleteket, ezt követően pedig vár a szokásos adventi turném az Ünnep című karácsonyi albumom dalaival. Az ünnepek után pedig , ha minden jól alakul, Kínába utazom majd énekelni.
Ez bizony előre láthatóan sűrű programnak ígérkezik. Örülhetnek a környeiek, hogy ezen a hétvégén élőben hallhatnak majd. Hol követhetik az érdeklődők a további fellépéseidet?
- Elsősorban a honlapomon: www.vasaryandre.hu , illetve a Facebook oldalamon. Szeretettel várok mindenkit a koncertjeimen és majd a televízió elé is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t