Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2016. Július 21. 14:00, csütörtök | Helyi

Vezessünk az időjárás szabályai szerint

Vezessünk az időjárás szabályai szerint

Nem csak a hőség, a hirtelen érkező eső is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát.

A nyári vakáció, a fesztiválok és a nagyobb utazások idején a napiátlaghőmérséklettel egy időben jelentősen megnövekszik a közútiforgalom is. Azoknak akik ilyenkor vezetnek, nem szabad elfelejteniük,hogy ennek az évszaknak is megvannak a sajátos közlekedési veszélyei.

A tapasztalatok szerint a nyári melegben a közlekedésben résztvevőktürelmetlenebbek és ilyenkor a reakcióidő is nagyobb, mint másidőszakokban. A veszélyhelyzetek felismerése romlik, többszörelőfordul, hogy a megengedett sebességhatárok vagy a követésitávolságok be nem tartása miatt kialakuló balesetveszélyt csakkésőn ismerik fel a gépjárművezetők. Az úttest hőmérséklete ezenidőszakokban az ötven fokot is meghaladhatja, ami a járművek vezetőit ésutasait is megterhelik egy-egy közlekedési torlódásban.

Az évszak másik sajátossága a gyakran váratlanul lezúduló, özönvízszerűesőzés, amely szintén próbára teszi a gépjárművezetőket. A látótávolsághirtelen csökkenésén túl az autósok többsége nem számol az úgynevezett„vízen futás” veszélyeivel sem. Normál esetben a gumiabroncsmintázata gördülés közben megtöri az útfelületen kialakultvízréteget, a mintázat árkai pedig elvezetik a vizet hátrafelé ésoldalra, így az kiszorul az autógumi felfekvő felülete alól. Túlzottsebességnél azonban nincs idő, kopott gumiabroncsnál pedig nincs hely avízelvezetésre, így a kerék fokozatosan elveszíti kapcsolatát azúttesttel, „felfut” a vízre és a tapadás megszűnése miatt a járműkormányozhatatlanná válik. Éppen ezért fontos, hogy a gépjárművezetőknyáron is rendszeresen ellenőrizzék a gumiabroncsok futó felületénekbordázatát, zivatar idején pedig csökkentsék a sebességüket vagyálljanak félre és ha csendesedik az eső, akkor folytassák útjukat.

Amennyiben lehetőség van rá, kerüljék a legmelegebb órákban valóelindulást, az autók átszellőztetésével próbálják meg azt lehűteni.Közlekedjenek fokozott körültekintéssel, tartsák be asebességhatárokat és óvakodjanak a hirtelen manőverektől,kormánymozdulatoktól. Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas
útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsákvégre.

Mindenkinek biztonságos és balesetmentes közlekedést kíván a
Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Július 19. 08:17, péntek | Belföld

Csányi Sándor csalódott, de nem tartja kudarcnak az Eb-t