Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2013. Április 25. 10:58, csütörtök | Helyi

Világkupa érmes pálinkák

Világkupa érmes pálinkák

Idén sem panaszkodhat a környei Méri János Országos Pálinka Verseny és Pálinka Világkupán elér eredményeire.

Tavaly körtepálinkájával bronzminősítést szerzett, s talán ezen is felbuzdulva vágott neki az idei megmérettetésnek, amelyre 8 országból, 228 kereskedelmi főzdéből, bérfőzetőtől és magánfőzőtől 750 minta érkezett, s a nemzetközi zsűri a hétvégi, gyulai Kisüsti Pálinkafesztiválon ismertette a bírálatok eredményét.
A környei gazda tavaly készített pálinkáival ezúttal három érmes minősítést is szerzett a II. Pálinka Világkupán, két ezüstöt és egy bronzot. A második legmagasabb fokozatott érte el pirosbélű vilmoskörte pálinkájával, valamint mézes-ágyas zölddió likőrével, míg simulós Stanley (szilva) strong kisüstijét bronzminősítésűre értékelték az ítészek.
A nemes gasztrokulturális megmérettetésről egyébként a megyéből idén is ugyanazok térhettek haza büszkélkedésre alapos okot adó értékeléssel, mint tavaly: a környei nevező mellett a tatai Móró István egy ezüst, míg a bábolnai Márkus József két bronzérmes minősítéssel.
Méri János azt mondja, mindhárom értékelésre – no meg pincéje kincseire is – nagyon büszke, nem tesz különbséget az ezüst és a bronz között, hiszen az eredmények világkupán születtek, s már önmagában ez a tény sem mindennapi elismerés.
S hogy miként készül az Irsai Olivér törkölypálinkán érlelt zölddió likőr? Szerinte végtelenül egyszerű. Semmi más nem szükségeltetik hozzá, mint Szentivánéj napján szüretelt zölddió, amit gondosan megtisztítunk, majd felnegyedelve és nyolcféle fűszert hozzáadva érlelünk öt liter törkölypálinkán. 6 hét elteltével leszűrjük az esszenciát, majd három liter törkölypálinkában feloldott egy liternyi mézzel keverjük, végül pedig jó egészséggel fogyasztjuk. A nyolcféle fűszer összetételét és mennyiségét természetesen már nem árulta el…

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 18:46, kedd | Helyi

Kézilabda-EL

Férfi kézilabda Európa-liga - A címvédő Flensburggal is azonos csoportban a Tatabánya

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.