Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2016. Január 27. 00:00, szerda | Helyi

X. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

X. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

A méhnyakrák napjainkban is komoly népegészségügyi probléma. A korai stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100% is lehet, évente mégis hölgyeket veszítünk el ebben a betegségben.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC)2012-es állásfoglalásában egyértelműen megjelent, hogy a méhnyakrákszűrés, a méhnyakrák elleni oltás, valamint a méhnyakrákkal kapcsolatos egészségtudatosság fokozása együtt kell, hogy egy integrált méhnyakrák megelőzési stratégiát alkossanak.
Ennek eredményeként Európában már 19 országban van szűrésből és védőoltásból álló méhnyakrák megelőzési program, köztük hazánkban is.
Az egészségtudatosság fokozását is célzó Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét egy nemzetközi kezdeményezés, amely idén tizedik alkalommal kerül megrendezésre az ország számos pontján. A rendezvénysorozat legfontosabb célja, hogy a fiatal és aktív korú nők megértsék a méhnyakrák megelőzésének fontosságát, és ennek érdekében motiváltak legyenek a szűrési lehetőségek elfogadására és a védőoltás igénybevételére.
A méhnyakrák, illetve az azt megelőző állapotok korai felismerésének legfontosabb eszköze a citológiai szűrővizsgálat. A citológiai vizsgálatok elvégzésének ajánlott kezdeti időpontja a 18. életév, vagy a nemi élet megkezdésének időpontja, amennyiben az a 18. életév előtt kezdődött. A citológiai vizsgálattal együtt alkalmazott nagyítóval történő vizsgálat, az ún. kolposzkópos vizsgálat tovább növeli a vizsgálat megbízhatóságát. Ezért minden érintett nőnek ajánlott, hogy beszélje meg nőgyógyászával a rendszeres ellenőrző vizsgálatok ütemezését.
A betegség szempontjából legveszélyeztetettebbnek számító korosztályból (25-65 év közöttiek) azoknak, akiknek 3 éven belül nem volt méhnyakszűrő vizsgálata, az ÁNTSZ figyelem felhívó céllal személyre szóló behívólevelet küld.
Míg a szűrés lehetőséget biztosít arra, hogy korán felfedezésre kerüljön a rákmegelőző vagy kóros elváltozás, addig a méhnyakrák elleni védőoltással már a betegség kialakulását okozó HPV fertőzés válik megelőzhetővé. A hazai védőoltáshoz való ingyenes hozzáférés elősegítése és az átoltottság növelése érdekében 2014. év szeptemberétől az iskolákban HPV elleni védőoltás zajlik a 7. osztályos leányok körében, szülői jóváhagyással.
A lányok megelőző védőoltása, a magas szintű átszűrtség, és az időben elvégzett beavatkozás csaknem felszámolhatja a méhnyak rosszindulatú daganata miatti halálozást. A népegészségügyi prevenciós programok (oltás, szűrés, tanácsadás) sikeréhez azonban elengedhetetlen az érinttetek aktív részvétele.

Amennyiben a szervezett lakossági szűréssel kapcsolatban kérdés merül fel, készséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére. Elérhetőségünk:
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal
Népegészségügyi Főosztály
Tel.: 34/512-724

Tegyünk egészségünkért, előzzük meg a méhnyakrákot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 25. 13:17, kedd | Helyi

ALVÓ SÉRTETTŐL LOPTAK AZ AUTÓPÁLYÁN

A tatabányai rendőrök tetten érték azt a két román férfit, akik egy pihenőben ismeretlen módon kinyitották egy alvó sértett gépkocsiját, és abból pénzt vittek el.

2024. Június 04. 04:00, kedd | Helyi

Átadta rozsdamentes gerendákat gyártó üzemét Tatabányán a Transport-Beton

Egyenes és hullámos gerincű rozsdamentes gerendákat gyártó üzemet adott át a Transport-Beton Kft. Tatabányán.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.